Igen våben hjemme hos hjemmeværnsfolk



tirs. 25. aug. 2015



"Med disse tiltag vil vi øge sikkerheden markant, men det kommer til at tage noget tid, før løsningen er gennemført fuldt og helt. Vi skal ud og bruge et tocifret millionbeløb, og hele indkøbsprocessen vil tage tid."

De frivillige hjemmeværnsfolk, der havde i alt 4.328 våben derhjemme, skulle senest 30. marts aflevere bundstykket.
   De er siden blevet opbevaret på centrale depoter rundt i landet.



Baggrund:
tirs. 17. febr. 2015: Terror med M/95 kan ende meget værre

Hjemmeværnsfolk skal igen kunne opbevare våben i egne hjem. En særlig lås, kammerlås, med kode skal sikre våbnene. Det har forligskredsen bag forsvarsforliget godkendt.

Våbnet, der blev brugt under terrorangrebet i København i februar i år, stammede fra et hjemmerøveri hos en hjemmeværnsmand. Det førte til, at alle frivillige fik inddraget bundstykket til deres gevær, så det ikke længere var funktionsdygtigt.
     Men nu har forligskredsen bag forsvarsforliget godkendt en løsning, der betyder, at hjemmeværnsfolk igen kan begynde at opbevare våben i deres eget hjem, skriver dr.dk.
     Nu skal en såkaldt kammerlås sikre, at våbnet ikke kan samles uden en kode. Når de nye låse er indkøbt og installeret, må hjemmeværnsfolkene igen opbevare alle dele til våbnet i eget hjem. Løsningen er efter svensk og norsk forbillede og vil formentligt tage et til to år at få implementeret.

Færre våbendele på et sted
     Siden terrorangrebet i København i februar, hvor gerningsmanden skød og dræbte to personer med en stjålen hjemmeværns-riffel, har Hjemmeværnets medlemmer ellers skullet aflevere deres riffels bundstykke, så våbnet blev ubrugeligt for eventuelle tyve eller hjemmerøvere, efter hver eneste øvelse.
     Men den løsning gjorde, at flere våbendele ofte var samlet ét sted, end tilfældet vil være, når hver enkelt Hjemmeværnsmedlem igen får et våben hjem i privaten.

Sparer timers logistik
     Det er endnu ikke besluttet, præcis hvilken type kammerlås der skal benyttes på Hjemmeværnets våben fremover. Men forventningen er, at låsen vil have en slags nøgle, som befinder sig udenfor den enkelte hjemmeværnsfrivilliges hjem.
     Tidligere opbevarede hver hjemmeværnsfrivillig selv hele sit gevær i privaten. Det betød mange geværer ude i danske hjem, men også lettere adgang til at øve sig.
     Og det sparer timer på vejen med at fragte bundstykker frem og tilbage mellem et centralt lager og hjemmeværnsfolkene.
     Samtidig betyder en løsning, hvor bundstykker og resten af våbnet er samlet, at det er lettere for de frivillige at rengøre deres våben.
     Indtil nu har de frivillige været nødt til at gøre det inden og efter hver skydning, før de måtte aflevere bundstykkerne igen.

Hjemmeværnet: Det tager tid
     Chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Finn Winkler, er tilfreds med forligskredsens tillid til Hjemmeværnet.
     - Med disse tiltag vil vi øge sikkerheden markant, men det kommer til at tage noget tid, før løsningen er gennemført fuldt og helt. Vi skal ud og bruge et tocifret millionbeløb, og hele indkøbsprocessen vil tage tid, siger Finn Winkler i en pressemeddelelse.
     Hjemmeværnskommandoen vil straks iværksætte lokale leveringsprocesser, der skal gøre det nemmere for den enkelte frivillige at bruge sit våben på skydebanen eller til uddannelse.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5636-Indland--igen-vaaben-hjemme-hos-hjemmevaernsfolk.htm.

Tweet