Han kender sine soldater


Oberstløjtnant Bjarne Møller. 

ons. 6. sept. 2006


Kilde: Berlingske.dk.


Blå Bog
  Fra 1991-1993 var Bjarne Møller udstationeret som kaptajn i FN-styrken på Cypern og i 1994-1995 som vagtofficer ved FNs situationscenter i New York.Baggrund:
fre. 4. aug. 2006: Soldaterne i Afghanistan ved godt mod
fre. 10. febr. 2006: Artillerist leder ISAF-bidrag

Chefen for de danske NATO-styrker i Afghanistan, oberst Bjarne Møller, er helhjertet tilhænger af den danske mission og priser sine soldaters dygtighed.

Han har ikke været i ildlinjen, men jo, han har fornemmet rakettens helt specielle hvin, helt tæt på, og han faldt ned. Reglementeret, sådan som 30 års erfaring i forsvaret har indpodet ham. Men ellers holder oberstløjtnant og chef for den 290 mand danske styrke styr på sine tropper fra NATOs Camp Bastion i den ustyrlige Helmand-provins i Afghanistan. 130 af hans soldater er med i NATOs Medusa-offensiv mod Taleban-styrkerne.
     Bjarne Møller og hans soldater kender hinanden. Han har selv uddannet dem til opgaven i England og i Oksbøl. Derfor er han på sine soldaters vegne forarget over den hjemvendte officerskollega, der forleden betroede medierne, at han følte sig dårligt klædt på til opgaven. Mine soldater fortjener ikke at blive sammenlignet med ham. De er meget veluddannede og gør et godt stykke arbejde.
     Han har kun lidt til overs for dem, der synes, at de danske soldater skal hjem:
     - Dette er det godes kamp mod det onde. Kampen mod terrorisme, og terrorismens vugge står i Afghanistan. Derfor er det rigtigt, at vi er tilstede herude.
     Bjarne Møller lyder ellers som en pæn, afdæmpet civilist i telefonen fra lejren i Afghanistan.
     Han er ikke den fremfusende type, men heller ikke en mand af få ord, siger hans foresatte frem til udstationeringen, chefen for Danske Artilleriregiment i Varde oberst W. P. Kahle.
     Men man skal ikke tage fejl af den sindige, nordjyske sprogtone.
     - Bjarne Møller var en af mine gode officerer, siger obersten om sin tidligere chef for Hærens Ildstøtteskole.
     Han beskriver ham som en velargumenterende mand, der træffer gode beslutninger og forstår at motivere sine folk - og så kan han holde et halv times foredrag uden manuskript.

Kedelige sprogstudier
     Bjarne Møller er også kendt for at kunne begejstre aspiranterne på Hærens Basisskole i en sådan grad, at de bliver hængende i forsvaret.
     Bjarne Møller blev også hængende. Efter studentereksamen på halvfjerdsernes dybrøde, forsvarsfjendske Aalborghus Gymnasium forestillede han sig ellers indkaldelsen til militæret som et sabbatår inden universitetsstudierne. Han ville læse til tolk i engelsk og fransk, men hans officerer mente, der var stof til en militærkarriere i den nysproglige student og sendte ham på sergentskole. Efter alligevel at have snuset et halvt års tid til sprogstudierne, hvor han var ved at kede mig ihjel - vendte han hjem til artilleriet. Muligheden for at omsætte militær teori til praksis lokkede.
     Når missionen for Bjarne Møller og hans soldater slutter i oktober, skal han hjem til et job som afdelingschef i uddannelsesenheden i Hærens Operative Kommando i Karup.
     Trods udstationeringer og skiftende tjenestesteder står bopælen fast i Skive - ikke mindst af hensyn til døtrene på syv og 13 år. Når familien endelig er samlet og holder ferie, ruller campingvognen mod syd.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/2611-Afghanistan--han-kender-sine-soldater.htm.

Tweet