Hvem bliver den næste minister?


Hvem afløser Carl Holst?

tirs. 29. sept. 2015Baggrund:
man. 13. juli 2015: De nye forsvarsordførere
søn. 28. juni 2015: Hvorfor Carl Holst som ny forsvarsminister?
fre. 19. juni 2015: Troels (V) eller Marie (DF) som ny minister?

Vi ser på syv bud - og har en favorit.

Med Carl Holsts selvvalgte - og af mange forventede - afgang som forsvarsminister, er spekulationerne i gang om hans efterfølger.

Dem bliver det næppe
     Som udgangspunkt bliver den nye minister hentet fra regeringens egne rækker, selv om det er muligt at hente en person ude fra, hvilket en dansk regeringsleder en sjælden gang har benyttet sig af. Så hvis du drømmer om den rebelske oberst Lars Møller, så glem det.
     Den tidligere forsvarsminister Søren Gade skal vi heller ikke regne med. Uanset hans popularitet i befolkningen og hos militærets ansatte, så har han allerede været der. Der er fortsat gamle sager fra den tidligere ministertid, der kan blusse op igen, og det er næppe det, som statsministeren ønsker efter Carl Holsts tre måneder i pressen om meget andet end forsvarspolitik. Seniorpolitikeren Gade er i øvrigt tildelt rollen som indpisker, både i egne rækker (gruppeformand) og udadtil som statsrevisor (han er økonom).
     Kristian Pihl Lorentzen er major og mangeårigt medlem af forsvarsudvalget, så er han et bud? Han hører ikke til inderkredsen og er gennem det seneste årti som det højeste blevet betroet opgaven som trafikpolitisk ordfører. Dog har han efter valget fået en retrætestilling som medlem af Folketingets præsidie.
     Troels Lund Poulsen var før valget kørt i stilling som kommende forsvarsminister, men med den tunge post som erhvervsminister og med en plads i regeringstoppen, vil det være en degradering at blive forsvarsminister. Og der er ikke aktuelle skandalesager i hans kølvand for tiden.
     En kvinde skal vi heller ikke forvente. Dels fordi der ikke umiddelbart ser ud til at være kvindelige kandidater, dels fordi Løkke i forvejen har valgt ikke at have særligt mange kvinder med i sin regering. Men Venstre har tidligere glimret med en kvinde som forsvarsminister, Gitte Lillelund Bech, og hvem ved om hun bliver hentet ind igen. For Venstres egen gruppe i Folketinget er lille, blot Folketingets tredje største.

De oplagte bud
Jakob Ellemann Jensen, politisk ordfører for Venstre.

     Et mere oplagt bud er den nuværende forsvarsordfører fra Venstre, Peter Juel Jensen. Med en baggrund som linjeofficer og premierløjnant ved Garderhusarregimentet 1993-96 har han både en politisk og en militær baggrund. Så den tidl. viceskoleinspektør er et bud på den nye mand ved bordenden.
     Den mest oplagte er dog nok den politiske ordfører for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen. Dels fordi de politiske ordførere altid er blandt de næste til en ministerpost, dels fordi han også har en militær baggrund: Reserveofficer med en enkelt udsendelse til Bosnien. Cand.merc.jur., fin privat karriere og vokset op med landspolitik som modermælk.
     Jo, det kunne godt blive ham. Det er i al fald redaktionens bedste bud.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5675-Politik--hvem-bliver-den-naeste-forsvarsminister.htm.

Tweet