Økonomisk kaos efter arbejdsskade



"Jeg er pinlig bevidst om de sager, hvor folk "hænger" i vores system i lang tid. Det er især sager, hvor folk har fået permanente arbejdsskader og mistet hele eller dele af deres erhvervsevne. Skal vi levere bedre afgørelser end tidligere, tager det i de komplicerede sager længere tid."
Jonas Bonde Nielsen blev ramt af en vejsidebombe under sin udsendelse med Hold 7 i Afghanistan. Hans sag er stadig ikke færdigbehandlet i Arbejdsskadestyrelsen. Foto: Emil Ryge 

tors. 24. sept. 2015


Kilde: hkkf.dk.


Problemer med lange sagsbehandlingstider i Arbejdsskadestyrelsen har været et problem i årevis. Fra årsskiftet lysner det, lover styrelsens direktør Merete Agergaard.

Under sin udsendelse med Hold 7 i Afghanistan blev Jonas Bonde Nielsen ramt af en vejsidebombe, og siden har han haft fysiske gener i knæ, ryg, skudre og i foden. Udover de fysiske skader har Jonas også behandlingskrævende PTSD. Arbejdsskadestyrelsen har tilkendt Jonas en méngrad på 30 procent. Jonas ankede afgørelsen i sommeren 2014. Ifølge styrelsen kan Jonas forvente en afgørelse i 2016.

Økonomisk kaos
     Folk bliver ikke holdt skadesløse, mens sagen behandles, så når afgørelsen lader vente på sig, ender mange i et uoverskueligt økonomisk kaos.
     - Folk må have ret til en ordentlig og relativt hurtig sagsbehandling, så de ikke risikerer at ende i økonomisk ruin, mens de venter på en afgørelse. En erstatning opleves ikke som en kompensation eller hjælp, hvis man er gået fra hus og hjem, mens man venter. Det er på høje tid, at vi får løst det her problem, siger Kurt Brantner, forbundssekretær i HKKF.
     Direktør i Arbejdsskadestyrelsen Merete Agergaard har ikke haft mulighed for at lade sig interviewe til denne artikel, men henviser i stedet et interview i Fagbladet 3F. Her sagde hun blandt andet:
     - Jeg og alle medarbejdere i Arbejdsskadestyrelsen gør, hvad vi kan for at løse opgaverne bedst muligt. Jeg er pinlig bevidst om de sager, hvor folk "hænger" i vores system i lang tid. Det er især sager, hvor folk har fået permanente arbejdsskader og mistet hele eller dele af deres erhvervsevne. Skal vi levere bedre afgørelser end tidligere, tager det i de komplicerede sager længere tid.

Brug for at komme videre
     I den tid, Jonas har ventet på Arbejdsskadestyrelsens afgørelse, har han med egne ord været 'økonomisk på røven'. Kun takket være den ekstremt billige husleje og bankens ekstraordinære goodwill har han klaret sig igennem med skindet på næsen.
     - For nogle kan det hurtigt lyde som om jeg er grådig. Hey, hvad skal du med en million? Det er jo vildt mange penge, siger de. Men altså helt ærligt, erstatningen kommer jo aldrig til at stå mål med konsekvenserne af mine skader. Hvis jeg kunne vælge, ville jeg til enhver tid hellere kunne have et normalt arbejde resten af livet, siger Jonas.
     Siden januar 2015 har Arbejdsskadestyrelsen ansat 100 ny medarbejdere, der alle skal igennem et halvt års uddannelse for at kunne fungere som sagsbehandlere. Til Fagbladet 3F sagde Merete Agergaard i sommer, at hun forventer, at Arbejdsskadestyrelsen fra januar 2016 vil kunne træffe flere afgørelser, og dermed bringe sagsbehandlingstiden ned for sager, der ligesom Jonas' sag indtil videre har trukket i langdrag.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5668-Afghanistan--oekonomisk-kaos-efter-arbejdsskade.htm.

Tweet