Syd- og Nordkorea mødes


Kim Jong Un, leder i nordkorea, foran det nordkoreanske artilleri: Koksan 170 mm. (Arkivfoto.)

lør. 22. aug. 2015Baggrund:
tors. 20. aug. 2015: Beskydninger optrapper koldkrigstilstand
tors. 20. aug. 2015: Sydkorea affyrer granater mod Nordkorea
søn. 12. juli 2015: Sydkoreanske soldater sender varselsskud
lør. 4. okt. 2014: Nordkorea og Sydkorea vil tale sammen igen
tors. 22. maj 2014: Nordkorea har skudt mod sydkoreansk krigsskib
tirs. 29. april 2014: Sydkorea: Ny militærøvelse fra nord
man. 31. mar. 2014: Korea: 400 granater over grænsen
man. 31. mar. 2014: USA: Nordkoreanske granater en provokation
ons. 15. jan. 2014: Sydkorea planlagde flyangreb på Nordkorea i 2010

Syd- og Nordkorea er nået til enighed om at føre forhandlinger på højt niveau lørdag, hvor nordkoreanerne har fastsat en tidsfrist for, at sydkoreanerne indstiller propagandaudsendelser fra kæmpemæssige højttalere ved de to landes grænse.

Fire højtstående repræsentanter for de to landes regeringer vil mødes ved grænsen i landsbyen Panmunjon klokken 10.00 (dansk tid), siger en talskvinde for den sydkoreanske regering i Seoul.
     Aftalen kom på plads få timer før, at Nordkoreas ultimatum til Sydkorea om et stop for højttaler-propagandaen udløber.
     FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, havde forinden opfordret de to ærkefjender til at sætte en stopper for den bekymrende optrapning af spændingerne på den delte halvø i Sydøstasien.

Højtaler-propaganda over grænsen
     Syd- og Nordkorea har formelt aldrig har sluttet den krig, de udkæmpede fra 1950 til 1953 med enorme tab.
     I begyndelsen af måneden eksploderede landminer i den demilitariserede zone mellem de to lande og sårede to sydkoreanske soldater.
     Sydkorea anklagede Nordkorea for at have lagt landminerne ud og begyndte som svar at opstille de højttalere, som udsender propaganda mod det stalinistiske styre i Pyongyang.
     Det var ellers en taktik, som begge lande stoppede i 2004, efter at have gjort det i 11 år.

Gensidig beskydning
     Det reagerede Nordkorea militært på ved at beskyde en sydkoreansk propagandahøjttaler på grænsen. Angrebet fandt sted i et område 60 kilometer nord for hovedstaden Seoul, nær grænsen.
     Den sydkoreanske reaktion var torsdag at affyre 36 artillerigranater mod Nordkorea efter at være kommet under beskydning nordfra.
     - Vores side gennemførte et modangreb med snesevis af 155 millimeter granater, sagde en talsmand for det sydkoreanske forsvarsministerium, kort efter.

Nordkorea med ultimatum og krigsberedskab
     Det fik Nordkorea til at true med militær gengæld, hvis ikke Sydkorea inden for 48 timer fjernede de højttalere langs grænsen, som udsender propaganda mod regimet i nord.
     Ultimatummet fra Nordkorea blev afleveret over en militær hotline, der er etableret mellem de to koreanske stater.
     Og fredag satte Nordkoreas leder sine frontstyrker i fuldt kampberedskab og advarede om angreb, hvis ikke Sydkorea indstillede sine propagandaudsendelser.
     - Kim Jong-un har udstedt en ordre til den øverstbefalende i Koreas Folkehær (KPA) om, at hærens kombinerede enheder ved frontlinjen skal gå i krigsberedskab og være fuldt ud kampklar til at iværksætte overraskelsesoperationer, lyder det ifølge AFP fra det statslige nordkoreanske nyhedsbureau, KCNA.
     Ordren gjaldt fra fredag eftermiddag klokken 17.00 lokal tid og er givet efter et krisemøde i den nationale forsvarskommission fredag morgen.
     Nordkorea har en stående hær på over en million soldater, og ud over at bede soldaterne ved frontlinjen om at sove med støvlerne på har Nordkorea også anmodet FN's Sikkerhedsråd om et hastemøde, oplyser CNN.

Militærøvelse med USA genoptaget
     Nordkorea protesterede også skarpt mod en sydkoreansk-amerikansk militærøvelse, som blev indledt mandag.
     USA indstillede midlertidigt en militærøvelse med Sydkorea for med ledelsen i Seoul at koordinere granatilden over grænsen til Nordkorea.
     Øvelsen er, efter at der er indledt forhandlinger, blevet genoptaget, siger en højtstående amerikansk viceforsvarsminister fredag.

Forhandlerne
     Til forhandlingerne vil Sydkorea være repræsenteret af enhedsminister Hong Young-Pyo og lederen af Det Nationale Sikkerhedskontor, Kim Kwan-Jin.
     Nordkorea sender militærets ledende politiske embedsmand, Hwang Pyong-So, der af mange anses for at være landets nummer to efter Kim Jong-Un, og Arbejderpartiets partisekretær, Kim Yong-Gon, som er ansvarlig for relationerne til Sydkorea.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5631-Korea--syd--og-nordkorea-moedes__.htm.

Tweet