Beskydninger optrapper koldkrigstilstand


Sydkorea har i dag affyret en større salve granater mod Nordkorea. Billedet er fra november 2014, hvor sydkoreanske soldater viste artilleriet frem. (Model K-9 Thunder, som var i spil i det aflyste danske artilleri-indkøb.)

tors. 20. aug. 2015"Hvis det eskalerer, vil det involvere de to største magter i verden, Kina og USA. Det kan ingen af de to være interesserede i."


Baggrund:
tors. 20. aug. 2015: Sydkorea affyrer granater mod Nordkorea
søn. 12. juli 2015: Sydkoreanske soldater sender varselsskud
lør. 4. okt. 2014: Nordkorea og Sydkorea vil tale sammen igen
lør. 27. sept. 2014: Nordkoreas diktator er alvorligt syg
ons. 10. sept. 2014: Porten til Europa
tors. 22. maj 2014: Nordkorea har skudt mod sydkoreansk krigsskib
tirs. 29. april 2014: Sydkorea: Ny militærøvelse fra nord
man. 31. mar. 2014: Korea: 400 granater over grænsen
man. 31. mar. 2014: USA: Nordkoreanske granater en provokation
ons. 15. jan. 2014: Sydkorea planlagde flyangreb på Nordkorea i 2010
tirs. 9. april 2013: Nordkorea: Pas på, turister!

Forholdet mellem Sydkorea og Nordkorea optrappes med de seneste beskydninger fra begge sider, vurderer ekspert.

Den nyeste udvikling i forholdet mellem Syd- og Nordkorea, der har beskudt hinanden, er et tegn på, at begge parter spiller med musklerne. Men selvom der er grund til bekymring, er den højspændte situation ikke noget nyt som sådan.
     Det vurderer Nordkorea-ekspert og seniorforsker ved Nordisk Institut for Asiatiske Studier ved Københavns Universitet, Geir Helgesen.
     - Det er en opgradering af den her lidt koldkrigsagtige relation, som er mellem de to. Sydkorea har tidligere afstået fra en respons på Nordkoreas reaktioner, og det har fældet et par forsvarsministre, der har fået besked på at være mere hårde i filten, siger han til Ritzau.
     Sydkorea har torsdag sendt en række granater ind over grænsen til Nordkorea.

Skud reaktion på skud
     Den sydkoreanske reaktion kommer i kølvandet på, at naboen mod nord inden da affyrede et projektil mod en højttaler i Sydkorea, der udsendte anti-nordkoreanske budskaber.
     Men seniorforskeren mener alligevel, det er usandsynligt, at en større konflikt - og eventuelt en krig - vil blusse op.
     - Man skal huske på, at der i Sydkorea er mange amerikanske toptrænede soldater og topmoderne udstyr. Lige på den anden side af Nordkorea er til gengæld Kina, og Kina har også gang i en kraftig militær udvikling, siger han og fortsætter:
     - Hvis det eskalerer, vil det involvere de to største magter i verden, Kina og USA. Det kan ingen af de to være interesserede i.

Konsekvenser for begge lande
     - Økonomisk er Kina og USA også så integrerede i hinanden, at det er utrolig usandsynligt, at de vil være med til noget, der kan udvikle sig til krig.
     Ifølge Geir Helgesen vil det have konsekvenser for begge lande, hvis konflikten optrappes. Nordkorea vil få sværere ved at få økonomisk hjælp udefra, mens Sydkorea blandt andet kan frygte, at udenlandske investorer flytter deres produktion ud af landet.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5629-Korea--beskydninger-optrapper-koldkrigstilstand.htm.

Tweet