Hård kritik for at skrotte Irak-kommissionsøn. 28. juni 2015"Jeg mener, at den danske offentlighed og de pårørende til de danske soldater, som faldt, har krav på at få klarhed."

Læs mere hos jyllands-posten.dk.


Regerings-grundlaget:
  "Regeringen finder, at grundlaget for den danske deltagelse i Irakkrigen og forhold omkring danske soldaters tilbageholdelse af personer under den danske krigsdeltagelse i henholdsvis Irak og Afghanistan allerede er tilstrækkeligt belyst. Regeringen vil derfor nedlægge Irak- og Afghanistan-kommissionen. Regeringen ønsker i stedet at bruge midlerne til en styrkelse af indsatsen for danske veteraner. Regeringen vil derfor lave et servicetjek af veteranindsatsen."Læs mere om Irak-krigen hos Wikipedia.

Det er en skandale, at den nye Venstre-regering vil nedlægge Irak- og Afghanistan-kommissionen, mener SF, Enhedslisten og Alternativet. Også De Radikale er skuffede.

Behov for afklaring af grundlag
     En skrotning får SF's forsvarsordfører Holger K. Nielsen til at frygte, at danskerne nu aldrig får svar på, om den tidligere VK-regering sendte Danmark i krig i Irak på en løgn om Saddam Husseins masseødelæggelsesvåben.
     Han anklager samtidig Venstre for at bryde med de uskrevne parlamentariske regler om at respektere tidligere regeringers kommissioner, selvom man er uenig i dem. Og det fremmer ikke det ellers brede samarbejde om udenrigspolitikken.
     Den tidligere udenrigsminister og nye forsvarsordfører for De Radikale, Martin Lidegaard:
     - Jeg mener, at den danske offentlighed og de pårørende til de danske soldater, som faldt, har krav på at få klarhed, siger han og tilføjer, at det ville klæde et retssamfund som det danske at få uvildige øjne til at gennemgå de to langvarige krige.
     Alternativets udenrigsordfører Rasmus Nordqvist finder "i den grad, at der er behov for en grundig undersøgelse", mens partiformand Uffe Elbæk finder beslutningen skandaløs.

Beskytte ledende VK-politikere
     Ligesom Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen ser Holger K. det som forsøg på at beskytte ledende politikere fra VK-perioden, som Anders Fogh, Per Stig Møller og Søren Gade, fra problemer.
     - Det er tydeligt at Venstre har noget at skjule når Løkke ikke ønsker at få sandheden om skandalerne frem, siger Villumsen, der kalder det "ren magtfuldkommenhed" når Løkke kalder krigsdeltagelsen for belyst.

To krige
     I marts 2003 gik Danmark med i krigen i Irak. Fire år senere - i august 2007 - trak de sidste danske landtropper sig ud af landet. Otte danske soldater mistede livet under krigen.
     Irak- og Afghanistan-kommissionen blev nedsat af SRSF-regeringen i 2012 og har til opgave dels at undersøge og redegøre for baggrunden for den danske beslutning om at deltage i krigen i Irak, dels at undersøge og redegøre for, hvad danske myndigheder har foretaget sig i forbindelse med tilbageholdelsen af personer under krigene i Irak og Afghanistan.

Kommisionen til nu
     Kommissionen har fået fem år til at gennemgå anslået en million siders dokumenter om de to krige, som kostede adskillige danske soldater livet. Arbejdet er stærkt forsinket og har været plaget af intern uenighed.
     I februar trak kommissionens formand, Michael B. Elmer, sig efter flere måneders udtalte samarbejdsproblemer mellem kommissionens medlemmer.
     De anslåede udgifter til kommissionen løber op i adskillige millioner kroner.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5578-Politik--haard-kritik-for-at-skrotte-irak-kommission.htm.

Tweet