Oberst Bering: Vi er rasende


Dansk skytsbesætning i gang med skydning efteråret 2013. (Foto: Ove Risum Aslaug, artilleriet.dk.)

lør. 13. juni 2015"Det er en dårlig undskyldning. Her på stedet har vi meget svært ved at fatte, at en havareret helikopter skal ødelægge et artilleri, vi har manglet i mange år."


Baggrund:
tirs. 9. juni 2015: DF'er: Vi skal have både artilleri og kampfly
man. 4. maj 2015: FAD: Artilleri-aflysning kan koste dyrt
tors. 30. april 2015: HKKF: Urimeligt at tage artilleri-pengene
tors. 30. april 2015: Israel-problem løst: Artilleri-køb udskudt
fre. 13. febr. 2015: Våben-indkøb fra Israel bliver gransket
tors. 12. febr. 2015: Nej tak til artilleri - især israelsk
tirs. 10. febr. 2015: Spin: Besøget i Israel
søn. 8. febr. 2015: Israel vandt - Forsvaret tabte

Det er en dårlig undskyldning at hævde, at artilleri-indkøb er udskudt for at reparere en helikopter, fastslår en frustreret chef for HKIC, Hærens Kamp- og Ildstøttecenter.

I cirka et årti har der stået nye artillerisystemer på Forsvarets og politikernes indkøbsliste. Efter flere udskydelser kunne Forsvarets indkøbere, FMI, endelig i dec. 2014 anbefale en leverandør. Den store ordre til en lille milliard kr. skulle gå til et israelsk firma. Det var et politisk problem, hvorfor en ellers rutinemæssig godkendelse i forligskredsen trak ud.
     Indtil der 30. april kunne præsenteres og godkendes en officiel juridisk løsning: Det er desværre nødvendigt at aflyse udbuddet for pengene skal bruges til at genopbygge eller genanskaffe en EH101 helikopter, der havererede i oktober 2014 i Afghanistan.

HKIC: Vi fatter ikke den dårlige forklaring
Oberst Ole Bering fra Hærens Kamp- og Ildstøttecenter i Oksbøl har svært ved at begribe, at en havareret helikopter er årsagen til at indkøbet af nyt artilleri, nu er er aflyst.

     Den officielle forklaring står man imidlertid ganske uforstående overfor hos HKIC, Hærens Kamp- og Ildstøttecenter. Og chefen for HKIC, oberst Ole Bering, lægger ikke fingrene imellem:
     - Vi er rasende. Politikerne har valgt at aflyse et udbud, som er vigtig for artilleriet, siger han til jv.dk.
     - Det er en dårlig undskyldning. Her på stedet har vi meget svært ved at fatte, at en havareret helikopter skal ødelægge et artilleri, vi har manglet i mange år, siger Ole Bering.

Konsekvens for artilleriet
     Under HKIC hører 1. Danske Artilleriafdeling med 275 mand.
     Ole Bering påpeger, at det er svært at fastholde og rekruttere ansatte til et bedaget artilleri.

Politikerne: Måske nyt artilleri senere
     Forsvarsordførerne for både Venstre og Dansk Folkeparti bakker op om beslutningen - og ønsker fortsat et nyt artillerisystem.
     Iflg. den officielle pressemeddelelse vedr. beslutningen, blev det samtidig besluttet "at undersøge mulighederne for at leje eller låne moderne artilleri fra et andet land, således at hærens kompetencer inden for artilleri kan opretholdes, indtil der senere i forligsperioden kan træffes beslutning om anskaffelse af et nyt system."

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5558-SKH-Selvkoerende-Haubits--oberst-bering-vi-er-rasende.htm.

Tweet