Konservative: Genopliv antiluftskytset


De konservative foreslår at udvide forsvarsbudgettet med en milliard, f.eks. til at genoplive antiluftsskyts. Brug hellere pengene på at styrke NATO, siger forsker. (Arkivfoto: Skydning med STINGER missiler.)

man. 1. juni 2015"Jeg kan garantere jer for, at amerikanerne ikke ønsker, at vi investere i antiluftskyts. De efterspørger derimod, at europæerne selv kan lave interventioner uden for Europa og løse problemerne i Mellemøsten og Afrika, så amerikanerne kan blive aflastet."

Kilde: dr.dk.Baggrund:
man. 4. jan. 2010: Belønnet: Dokumenterede luftværnets historie
tors. 17. dec. 2009: Lukningsparade for Luftværnsmissil-afd.

Hvis Konservative vil bruge flere penge på forsvaret, bør det gå til at styrke NATO og ikke nærforsvaret, mener lektor ved Forsvarsakademiet.

Danmark har ikke været i stand til at forsvare sig mod en stormagt, siden englænderne rendte med flåden i begyndelsen af 1800-tallet. Derfor nytter det ikke noget at bruge ekstra penge på at styrke det danske nærforsvar, hvis vi skal værne os mod eksempelvis Vladimir Putins Rusland.
     Det mener Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, efter De Konservative har foreslået at bruge en ekstra milliard kroner frem mod 2020 på forsvaret. Pengene skal ifølge partiformand Søren Pape Poulsen bruges på at styrke eksempelvis missilforsvaret på flåden, specialstyrkerne, helikoptere, sonarsystem - og investere i landbaseret antiluftskyts.
     Derudover vil De Konservative også tilbagerulle besparelser for i alt 575 millioner kroner på Beredskabsstyrelsen, som blev vedtaget af regeringen, Venstre og Dansk Folkeparti sidste år.

Nato skal styrkes
     - Tror man, at russerne vil holde op med at provokere os, fordi vi begynder at lave øvelser på Bornholm? Vi kan investere herfra og til evigheden og stadigvæk ikke være i stand til alene at forsvare Danmark, siger han og fortsætter.
     - Vi bliver derimod nødt til at tænke det danske forsvar ind i en ramme, hvor man også ser på, hvad de andre lande i Østersøen har, siger Peter Viggo Jakobsen.
     Derudover bør man se på, hvordan man kan gøre NATO som helhed stærkere, siger han. NATO-samarbejdet er nemlig alfa omega, hvis man vil sikre Danmark mod trusler udefra, understreger Peter Viggo Jakobsen.

USA skal aflastes
     Når det nuværende forsvarsforlig er fuldt implementeret i 2017, vil Danmark bruge 1,2 procent af BNP på militæret. NATO-målet ligger på to procent årligt.
     - Jeg kan garantere jer for, at amerikanerne ikke ønsker, at vi investere i antiluftskyts. De efterspørger derimod, at europæerne selv kan lave interventioner uden for Europa og løse problemerne i Mellemøsten og Afrika, så amerikanerne kan blive aflastet, siger forsvarslektoren.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5519-Politik--konservative-genopliv-antiluftskytset.htm.

Tweet