Øver indsættelse med helikopter


Angrebsmålet er inde. Observation mod resterende fjender. (Foto: Kim Sylvestersen.)

tirs. 26. maj 2015



"Det er noget, vi kender rigtig godt fra ISAF-tiden, hvor vi ofte blev indsat med britiske eller amerikanske helikoptere. Og det er noget vi helt klart skal være forberedt på, når vi bliver en del af NATO Response Force, hvor vi skal samarbejde med andre NATO-enheder."

Kilde: forsvaret.dk.


Hanstholm var rammen om øvelsen, da Viking-kompagniet fra II/Panserinfanteribataljon ved Jydske Dragonregiment i denne uge øvede luftmobil indsættelse med støtte af troppetransport-helikopteren EH 101 Merlin.

Soldaterne sidder i græsset på Thisted lufthavn, som under øvelsen er omdøbt til FOB Valhalla. De er i gang med de sidste forberedelser inden indsættelse med helikopter mod angrebsmål i og omkring Hanstholm. Området syder af aktivitet. Soldater strømmer ud og ind af helikopteren for at øve procedurer omkring opsidning og afsidning. Andre øver de formationer og standarder, de skal bruge i den kritiske fase umiddelbart efter landsætningen.
     - Vi gennemfører denne aktivitet for at øve samvirket med helikopterne. Det er en forholdsvis ny kapacitet, der gør det muligt for hærenheder at blive indsat fra luften, forklarer kompagnichefen og fortsætter:
     - Det kræver et særligt mind-set. Nogle gange er forberedelsestiden lang, andre gange kun en time. Øvelsen giver et godt indblik i de overvejelser, soldater og enheder skal gøre sig.
     Udrustningen bliver kontrolleret. Er tasker og remme nu ordentligt fastspændt? Pladsen i helikopteren er trang, og det gælder om ikke at sidde fast eller blive viklet ind i noget. Der bliver spist af feltrationen, for man ved jo aldrig, hvornår der bliver tid til det igen.

Angreb fra oven
     Fjenden har besat nogle vitale områder, hvorfra man kan beherske Hanstholm by og havn. Terrænet omkring Hanstholm er mange steder fladt, men det er omgivet af højdepartier, hvorfra fjenden har gode observationsmuligheder mod de åbne områder. Hvis kompagniet skal overraske fjenden fra en uventet retning, er en indsættelse fra luften en oplagt mulighed. Mindre patruljer har i nattens løb infiltreret til fods og har skaffet vigtige informationer om fjendens præcise placering, størrelse og bevæbning
     Helikopteren går ned tæt på angrebsmålet, hvor fjenden er blevet holdt nede med ilden fra artilleri og morterer. Den kritiske fase er selve landsætningen. Helikopteren er sårbar overfor beskydning, og soldaterne er lette mål, når de forlader helikopterens rampe.
     - At blive indsat med helikopter giver operationen en helt anden dimension. At lande i et område, man ofte kun har studeret på et kort, og derefter orientere sig og få et overblik, er en udfordring, pointerer kompagnichefen.
     Procedurer og fremgangsmåder er grundigt indøvet på forhånd. På få sekunder er helikopteren tømt og soldaterne trænger frem mod den yderste del af deres angrebsmål.
     Fjenden er overrumplet over angrebet fra den overraskende retning og over den hurtighed, hvormed soldaterne trænger frem. De få fjendtlige soldater bliver enten "ramt" af soldaternes ild, flygter eller bliver taget til fange.

En absolut realistisk mulighed
     For kompagniet, som er en del af reaktionskampgruppen, er luftmobil indsættelse en vigtig disciplin.
     - Det er noget, vi kender rigtig godt fra ISAF-tiden, hvor vi ofte blev indsat med britiske eller amerikanske helikoptere. Og det er noget vi helt klart skal være forberedt på, når vi bliver en del af NATO Response Force, hvor vi skal samarbejde med andre NATO-enheder, siger kompagnichefen.
     Mange af de unge soldater i kompagniet har ikke prøvet helikopterindsættelse før, så øvelsen er også tænkt som en motiverende udfordring.
     - Det er gået rigtig fint. Soldaterne kom hurtigt ud i formationerne og fik iværksat opgaverne. Vi har for eksempel gennemført en landsætning og et angreb på den gamle Hanstholmfæstning fra 2. Verdenskrig. Det er et meget uoverskueligt terræn med et stort antal gamle bunkere. Et meget komplekst mål at angribe, og som ikke bliver lettere at håndtere, når soldaterne bliver landsat fra luften, fortæller kompagnichefen.
     Viking-kompagniet og de øvrige dele af II/Panserinfanteribataljon skal i løbet af juni måned gennemføre en certificeringsøvelse i Oksbøl ledet af 1. Brigade. Certificeringen gennemføres med henblik på at være en del af NATO Response Force (NRF).

Landsætningen er den kritiske fase i operationen. (Foto: Kim Sylvestersen.)

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5496-Mission--oever-indsaettelse-med-helikopter.htm.

Tweet