Terror med M/95 kan ende meget værretirs. 17. febr. 2015"Det her er et våben, der er effektivt til at dræbe med på op til 400 meters afstand, en normal politipistol kommer hurtigt til kort, hvis man skyder på noget mere end 25 meter væk"

Kilde: dr.dk.


Gevær M/95
  - En meter langt og vejer 3,2 kilo.
   - Kan affyre 700-900 skud i minuttet.
   - Kan ramme på omkring 300-500 meters afstand, afhængigt af, hvor stort målet er, og hvor dygtig skytten er.
   - Som standard udstyret med en sigtekikkert.
   - Produceret af det canadiske firma Diemaco, der i dag er opkøbt af Colt.
   - En udvikling af M/16-geværet, som amerikanske soldater brugte i Vietnamkrigen.
   - Danmarks indførelse af geværet i 1995 kom som en del af en udvikling i Nato, hvor man gik over til geværer, der bruger en mindre størrelse ammunition.


Gerningsvåbnet ved weekendens angreb i København var af typen M/95, som militæret benytter. Det kunne være endt meget værre, siger våbenekspert fra HKIC.

Seniorsergent Rasmus Askov fra Hærens Kamp- og Ildstøttecenter, HKIC, har et indgående kendskab til M/95, der er et gevær, man har brugt flittigt i det danske militær.
     - Jeg er glædelig overrasket over, at det ikke gik mere galt, når man tager geværtypen i betragtning. Jeg tør ikke tænke på, hvad der kunne være sket, hvis gerningsmanden havde haft is i maven, siger Rasmus Askov til DR Nyheder.
     Den 55-årige filminstruktør og -producent, Finn Nørgaard, blev dræbt ved angrebet på Krudttønden, mens tre betjente blev såret. I f.m. skyderiet og drabet af Dan Uzan ved synagogen i Krystalgade blev to betjente såret - her benyttede gerningsmanden sig ikke af samme våben, men af en pistol.

Politiets pistoler kommer til kort
     Det danske militær indkøbte våbentypen i 1995. Siden er det brugt i Irak og Afghanistan. Forsvaret udskiftede M/95-riflen i 2010 med M/10, dog bruges den stadig i Hjemmeværnet og i uddannelsesenheder.
     Rasmus Askov beskriver våbnet som driftsikkert og let at bruge. Når man sammenligner det med de våben, politiet typisk bruger, kan han se store forskelle.
     - Det her er et våben, der er effektivt til at dræbe med på op til 400 meters afstand, en normal politipistol kommer hurtigt til kort, hvis man skyder på noget mere end 25 meter væk, siger Rasmus Askov.

Gode muligheder for at se om våbnet stammer fra forsvaret
     Under mandagens grundlovsforhør, hvor to unge mænd blev varetægtsfængslet i 10 dage, oplyste specialanklager Stig Fleischer, at gerningsvåbnet var af typen M95.
     Det er stadigvæk uvist, hvordan den formodede gerningsmand har anskaffet sig geværet. Det kan endnu ikke siges, om geværet stammer fra det danske forsvar eller et andet sted.
     Stammer gerningsvåbnet fra den danske hær, er der ifølge Rasmus Askov gode muligheder for at kunne fastslå det.
     - Alle geværer har et serienummer banket ind i metallet. Hvis det stadig er der, så kan vi let finde ud af, om det er vores. Og selv hvis nummeret er fjernet, er der visse fysiske kendetegn, som vi også kan se det ud fra, siger Rasmus Askov til DR Nyheder.

Vigtig brik i efterforskningen
     I 2009 blev der under et røveri fra Antvorskov Kaserne stjålet 44 M/95 rifler. (Opdatering: Alle de fundne våben fra tyveriet på Antvorskov Kaserne er fundet, oplyser PET.)
     Våbenet, der blev brugt, er en vigtig brik i opklaringen af skyderiet ved Krudttønden i lørdags. Det understreger tidligere PET-chef, Hans Jørgen Bonnichsen.
     - Har man fat i våbenet og kan identificere det, så åbnes en ny vej op. Man kan hurtigt finde koblingen, siger Bonnichsen.
     - Når man ransager for bandekriminalitet, så viser det sig, at der er et stort illegalt marked, hvor det er muligt at skaffe sig adgang til våben. Det er oplagt at kigge på skytteforeninger og militær, men vi ved at efter krigen i Jugoslavien blev der smuglet mange våben ind, så det var let at komme til våben derfra, fortæller Hans Jørgen Bonnichsen.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5385-Indland--terror-med-m-95-kan-ende-meget-vaerre.htm.

Tweet