Israel vandt - Forsvaret tabte


Gil Meltzer fra israelske Elbit: - Hvorfor må vi være med i konkurrencen, hvis vi ikke må vinde den? (Foto: Ove Risum Aslaug, artilleriet.dk)

søn. 8. febr. 2015



"Naturligvis er vi frustrerede og fulde af spørgsmål."

FAKTA: Forsvarets indkøbere har anbefalet hvem, der skal levere nyt artillerisystem til Danmark.
VEDHOLDENDE RYGTE: Det er israelske Elbit.
SPEKULATION: Så der går politik i det og der bliver ikke købt artilleri!

Indkøbet af 9-21 nye artillerisystemer til det danske forsvar er skudt til hjørne til efter folketingsvalget senere i år. Og det bliver muligvis helt aflyst, så Danmark af politiske grunde kan slippe for at handle med det israelske firma Elbit.
     Sådan lød den udbredte vurdering i sidste uge på den årlige danske konference for militærindustrien, Danish Defence & Aerospace Conference 2015.
     Her talte artilleriet.dk med de tre kandidater om situationen. Men først: Hvad ved vi egentlig?

Fakta: Indkøberne har sendt en anbefaling
     Indkøberne hos FMI, Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, satte maj 2013 indkøbet i udbud. Siden jan. 2014 har der været tre kandidater med i konkurrencen: Caesar fra franske Nexter, Atmos fra israelske Elbit samt K9 fra sydkoreanske Samsung Techwin.
     I forhandlingsprocesen indgik der tre tilbudsrunder med en række møder mellem udbudsrunderne. I begyndelsen af dec. 2014 gjorde FMI endeligt regnebrædtet op og sendte sin indstilling til det kontor i Forsvarsministeriet, som er ansvarlig for materielindkøb.
     Dvs. Forsvaret har sendt indkøbsbeslutningen videre til politikerne.
     Hvad FMI's indstilling går ud på er en hemmelighed.
     En offentlig hemmelighed, som vel at mærke ikke er blevet modsagt.

"Erfarer" at Elbit er indstillet
     Hvad der er sket, er der ikke kommet officielle meldinger om. Uofficielle meldinger er der derimod. Iflg. netavisen NytKampfly.dk, der følger alle større danske militær-indkøb tæt, er der sket flg.:
     Det var meningen, at FMI's indstilling skulle være blevet behandlet af "Forligskredsen" (alle partier i Folketinget undtagen Enhedslisten) på et møde torsdag 18. dec. 2014. Det skete ikke. Derimod var FMI blevet bedt om at lave en fuldstændig liste over alt hvad Forsvaret gennem årene har købt af våben fra Israel.

Israelsk er politisk uacceptabelt
     Årsagen til dette skulle være en stor politisk modvilje til at handle med et israelsk firma grundet Israels forhold til Palæstina. En stærk uvilje hos partierne Det Radikale Venstre (RV) og Socialistisk Folkeparti (SF) samt modvilje i et stort socialdemokratisk bagland gør det politisk uacceptabelt hos tre partier i forligskredsen.
     På den baggrund skrev NytKampfly.dk 14. jan., at de havde erfaret, at "der er truffet en principbeslutning om, at der ikke bliver sendt aktstykker om forsvarsmaterielindkøb til godkendelse i Folketingets Finansudvalg på denne side af et folketingsvalg".
     Med andre skulle politikerne have valgt at holde borgfred om forsvarspolitiken i valgkampen. Der er tid nok, for forsvarsforliget løber frem til 2017. På den anden side valget må den næste regering finde en løsning.
     Hvorfor er det kommet dertil, spørger politiske iagttagere: Har FMI været politisk tonedøve - eller kunne de ikke have handlet anderledes?
     Spekulationerne om fremtiden går på, om forligskredsen kan enes om Elbit alligevel, om der kommer en ny udbudskonkurrence eller om indkøbet droppes og pengene bruges på noget andet.

Elbit: Hvorfor måtte vi være med?
     Modsat for et år siden er Elbit med til den militær-industrielle konference. Med en fin stand og en dansksproget brochure om deres deltagelse i artilleri-konkurrencen. Det tolkes hos nogle som at israelerne må vide besked. Og andre har ligefrem hørt, at de har fået besked. Men det afviser Gil Meltzer fra Elbit:
     - Vi ved ikke hvad FMI har indstillet eller om de har afleveret det til politikerne. Vi kender kun rygterne, ligesom alle andre.
     Han er også bekendt med den politiske modvilje. Her peger han på, at de har overholdt allle krav og regler, har danske underleverandører på plads, i forvejen handler med det danske forsvar om bl.a. morterer og hjælme, at der jo ikke er et handelsforbud mod Israel osv.
     Og så stiller han et spørgsmål, mange andre i det militær-industrielle miljø også stiller:
     - Hvorfor må vi være med i konkurrencen, hvis vi ikke må vinde den?
     Han svarer selv:
     - Fordi de andre indkøb var så små, at de gik under den politiske radar.

Nexter holder lav profil
     Mens israelerne er blevet synlige, er franskmændene blevet ordknappe. Mod sædvane stiller ingen fra Nexter op til et interview.
     Det har en kynisk forretningsmæssige forklaring, som de ikke lægger skjul på: De ønsker ikke at komme til at sige noget, der kan kaste grus i det politiske spil. De vil ikke ødelægge deres chancer for at vinde den meget større udbudskonkurrence, de også er med i: De pansrede mandskabsvogne, PMV'erne.
     FMI har gjort et godt job, har fulgt EU-reglerne og har truffet sin beslutning, lyder meldingen, så der er jo ingen grund til at beklage sig.

Samsung Techwin: Frustrerende
     Hos sydkoreanerne er der pæne ord om FMI og tilfredshed med brevet fra FMI, der fortalte, at deres K9 dækkede alle behov - og understregede at de fortsat var med i konkurrencen, selv om de ikke fik et afsluttende evalueringsbesøg.
     Det sidste har skuffet. De ville gerne, ligesom de to andre kandidater, have haft dette ugelange besøg af et hold på over tyve mennesker til at se dem skyde og selv få føling.
     - Naturligvis er vi frustrerede og fulde af spørgsmål,
     siger en af de sydkoreanske repræsentanter lettere undskyldende.

Har alle tabt?
     Kort efter rejser vi os og går op til konference-middagen. Konferencen kaldes ofte en slags familie-sammenkomst, for der netværkes på kryds og tværs. Samtidig er der bag al venligheden og smilene en benhård konkurrence om millioner og milliarder.
     Lige nu er det svært at øjne vindere i artilleri-konkurrencen. Ingen af de tre mulige leverandører ser ud til at få opgaven, og dermed bliver der ingen ordrer til danske virksomheder. Det politiske system kan ikke leve op til en bredt funderet aftale. Forsvarets indkøbere har brugt små to år på noget, der løber ud i sandet. Og Hæren får måske ikke det vigtige redskab i værktøjskassen, der hedder artilleri.

Denne artikel er den første i en serie, hvor vi ser kritisk på det måske forliste indkøb af nyt artilleri til det danske forsvar.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5378-SKH-Selvkoerende-Haubits--israel-vandt---forsvaret-tabte.htm.

Tweet