Viceforsvarschefen: En uskker verden


Viceforsvarschef Per Ludvigsen talte i dag til forsvarsindustrien om fremtiden. (Foto: HOK. 14. jan. 2014 i Helmand.)

ons. 4. febr. 2015"Baseret på usikkerhed skal vi være klar til at reagere, ellers bliver vi taget på det forkerte ben."

DDAC, Danish Defence & Aerospace Conference 2015
  4.-5. februar 2015 i Aalborg
   For den danske og internationale våbenindustri.
   Rekordstort deltagerantal, over 300.
   #DDAC15Baggrund:
fre. 9. jan. 2015: Hærens chefer drøfter fremtiden
fre. 14. nov. 2014: Seks tips til nyt militært job
tirs. 13. maj 2014: V kræver en ny trusselsvurdering
tors. 10. april 2014: Ny forsvarskommando får base i Karup

Verden er uforudsigelig. Det er et grundvilkår, fremhæver viceforsvarschefen, der også må kæmpe med politiske besparelser og ændret organisation.

Viceforsvarschefen lagde onsdag ud som den første taler på DDAC, der er den årlige danske konference for den danske og internationale forsvarsindustri. "En stor familie-komsammen", som konferiancieen, DR's Nina Munch-Perrin, kaldte det. I år med et rekordstort antal deltagere, over 300.

Verden ændres konstant og uforudsigeligt
     Som den første taler lagde viceforsvarschefen, generalløjtnant Per Ludvigsen, ud med at understrege hvor foranderlig verden er.
     Under den Kolde Krig og senere hen handlede det danske forsvar om at være en frontlinjestat. Siden kom de internationale missioner og fremover får de nordlige områder, Arktis, øget betydning.
     - Hvorfor denne store udvikling?, spurgte han retorisk.
     Under 2. verdenskrig og den Kolde Krig blev Nato-partnerne ført sammen. Men ingen tænketanke m.fl. så branden i Balkan og forandringerne i Rusland komme, sagde Ludvigsen. Ingen så 11/9 angrebet komme. Eller Ukraine, hvor Rusland har tilsidesat de basale spilleregler. Eller ISIL. I Mellemøsten fortsætter problemerne. I det centrale Afrika er der stor ustabilitet.
     - Så vi ved ikke hvad der sker i morgen. Baseret på usikkerhed skal vi være klar til at reagere, ellers bliver vi taget på det forkerte ben.
     Der er behov for en meget stor tilpasningsevne, påpegede han, efter skiftet fra kystforsvar til et agilt forsvar.
     I fremtiden vil der være øget fokus på Arktis, Cyber og at træne fremmed styrker.

Ambitioner og besparelser
     I Danmark indgåes det brede forlig om Forsvaret, forklarede Ludvigsen de udenlandske deltagere. Der er normalt ikke den store diskussion om finansieringen, senest for perioden 2013-17. Der skal leveres det samme med et budget skåret med 15%, 2.7 mia.
     Den periode er vi halvt igennem, og ambitionsniveauet er højt: Den fulde  vidde af missioner for at beskytte danske interesser. Og en høj standard af de danske styrker, både mht. materiel og personel.
     - Vi forventes at arbejde både hurtigere og smartere, sagde viceforsvarschefen, der tilføjede: Og det skal vores leverandører og samarbejdspartnere også.
     Viceforsvarschefen ville ikke kommentere budgettets størrelse.
     - Vi giver vore råd til det politiske niveau og deltager ikke i den offentlige debat om midlerne, sagde Ludvigsen.

Hårdt for personellet
     Et af mange elementer har været en strømlining af HR-området, hvor man ikke længere beordres, men ansøger om job.
     - Det har været hårdt for personellet, men det går den rigtige vej, mente viceforsvarschefen, der generelt tror på at Forsvaret kommer i mål med sine opgaver.
     I den nye ledelsesstruktur er meget lagt over fra Forsvaret til Forsvarsministeriet. Efter en gennemgang konkluderede Ludvigsen, at et ledelseslag er væk, og at det fortsat er en samlet organisation. Det er måske ikke den bedste model, men med gode folk fungerer det. Eller som han til salens morskab forklarede det:
     - Det er bedre med en mindre god model og gode folk, end det perfekte system hvor folk fucker det op.

Fremtiden
     Om fremtiden havde Ludvigsen flere kommentarer:
     - En forsvarskommision vil stoppe den offentlige debat for en tid. Og kommisionens råd bliver ikke nødvendigvis fuldt af politikerne.
     - Vi har brug for at forsvare vore grænser. Rusland har ikke ændret dette. Fortsat NATO-samarbejde er naturligt. Det bedste forsvar for Danmarks interesser er at kunne forskyde ud i verden.
     - Jeg er sikker på, at der kommer en beslutning om de to store anskaffelser (PMV og artilleri, red.) i år, var en af viceforsvarschefens afsluttende bemærkninger. Det blev mødt af latter fra salen.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5365-Haeren-foresatte-myndigheder--viceforsvarschefen-en-uskker-verden.htm.

Tweet