HBU: Kvinder har bedre forhold end mænd


(Arkivfoto, aug. 2011. Foto: DAR)

tirs. 9. dec. 2014"Nej, vilkårene er absolut ikke moderne, og det skal de måske heller ikke være."


Mere om køn og sundhedssystem:
tors. 26. juni 2014: Nu kan værnepligtige selv sygemelde sig
tirs. 28. maj 2013: Læge og tandlæge for værnepligtige
man. 27. maj 2013: Farvel til idræt og infirmerier
lør. 29. okt. 2011: Kvinder forrest i køen til værnepligt

Bliver du skadet i tjenesten, gør kønnet en forskel. Den værnepligtige mand sættes på porten fra den ene dag til den anden. Kvinden på værnepligtslignende vilkår får fire måneders løn.

De unge mænd er ikke ansatte. I lovens forstand udfører de den tjeneste, som man efter Grundlovens paragraf 81 har pligt til. De værnepligtige har ingen forhandlingsret - den siddende forsvarsminister beslutter deres vilkår. De almindelige rettigheder på arbejdsmarkedet følger ikke med.
     Kvinder har ikke en værnepligt, så de er modsat mændene ansat på kontrakt. Efter en prøvetid på to måneder har de et opsigelsesvarsel på en måned. Kommer hun til skade i tjenesten og må forlade forsvaret, er opsigelsesvarslet fire måneder eller frem til udløbet af kontraktperioden, hvis det tidspunkt kommer først.

Sendes hjem
     Kommer en værnepligtig så meget til skade, at det kræver længere tids fravær, bliver han indkaldt til en bedømmelseskommission. Derefter er han stillet som andre borgere, og må henvende sig til sin kommune for at få sit sygesikringsbevis genaktiveret samt evt. søge om eksempelvis sygedagpenge eller kontanthjælp.

10-15 procent hjemsendes
     Den værnepligtige kan på lige fod med militært fastansatte søge erstatning fra Arbejdsskadestyrelsen. Man(d) skal både gøre opmærksom på det og selv sikre sig, at en arbejdsskade faktisk anmeldes til Forsvarets Arbejdsskade- og Forsikringskontor.
     Ifølge Forsvarsministeriets Personelstyrelse hjemsendes 10-15% af de værnepligtige, selv om de er erklæret egnede til at aftjene værnepligten. Hos kvinderne blev der i 2012 utidigt hjemsendt godt 18 procent, hovedsageligt som følge af fysiske forhold.

Minister: Vil se på det
     Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) vil ikke umiddelbart tage stilling til, om vilkårene for værnepligtige skal ændres. Dog vil han vil se på sagen, og skriver i en mail til Berlingske:
     - Jeg har bedt Forsvarsministeriet om at se på, om ordningen for værnepligtige mænd, der hjemsendes som følge af en skade, pådraget under tjenesten, er tidssvarende, eller om der er behov for justeringer. Praktiske, juridiske og økonomiske aspekter vil indgå. Og jeg vil samtidig mødes med de værnepligtige og diskutere sagen.

DF: Forskel er ok
     Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, ønsker ikke at lave om på vilkårene for værnepligtige.
     - Nej, vilkårene er absolut ikke moderne, og det skal de måske heller ikke være. Der er jo et socialt sikkerhedsnet i samfundet, så mændene sendes jo ikke ud til en tilværelse på gaden. Vi må så acceptere, at der gøres forskel på kvinder og mænd, siger hun til Berlingske.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5314-Politik--hbu-kvinder-har-bedre-forhold-end-maend.htm.

Tweet