Gamle PMV'er skal være kampklare til 2022


Det er et politisk krav, at PMV M113 kan indsættes i internationale operationer frem til de bliver udskiftet. Det kræver løbende vedligeholdelse. (Foto fra Helmand-provinsen.)

man. 17. nov. 2014"Det er naturligt at vedligeholde dem, for de skal anvendes mange år endnu."

Tidsplan
  - Medio 2015: Kontrakt om nye PMV'er.
   - 2017: De første i brug.
   - 2020-2022: Udskiftning afsluttes.Se også DR Detektor, der stiller Søndagsavisen til regnskab.

Baggrund:
tors. 13. nov. 2014: Kræver PMV-redegørelse
ons. 12. nov. 2014: NATO-træning sender PMV'er på værksted
man. 26. mar. 2012: Forsvaret fik den første PMV i 1968
man. 13. febr. 2012: PMV'erne skal skiftes ud

Forsvarets pansrede mandsskabsvogne (PMV'er) er langtfra skrottet. De skal kunne indsættes i internationale operationer frem til 2017-2022, hvor de løbende bliver erstattet af nye. Derfor giver det god mening fortsat at vedligeholde og modificere dem.

Det er meldingen fra Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, FMI, (den tidligere Forsvarets Materialtjeneste) efter en artikel i Søndagsavisen i torsdags.

Kritiske politikere har bedt om en forklaring
     Siden beslutningen i 2012 om at indkøbe nye PMV'er er der brugt 290 mio. på de gamle. 63 mio. er brugt på indsatte PMV'er, mens 227 mio. er brugt på vogne, der alene bruges i Danmark eller ved øvelser.
     Det er flere forsvarspolitikere (Enhedslisten, Liberal Alliance og SF) kritiske overfor, fremgår det af Søndagsavisens artikel.
     Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, oplyser søndag aften til Netavisen Artilleriet.dk, at han med henvisning til den artikel har stillet et spørgsmål til forsvarsminister Nicolai Wammen: "Ministeren bedes redegøre for hvorfor der er brugt så mange penge på opgradering og vedligeholdelse af PMV'er, der alligevel snart skal skrottes."
     Han siger til artilleriet.dk:
     - Jeg ser frem til at høre forklaringen fra forsvarsministeren til folketinget. Jeg håber han har en god forklaring på de store summer, der er blevet brugt.
     - Jeg mener det er spild af penge hvis man kort før en udfasning af én type køretøj bruger omkring en kvart milliard til at opgradere og vedligeholde materiellet. De penge burde kunne være brugt bedre.

Forsvaret: Politisk krav at de er klar til indsættelse
     Inden ministeren kan svare, skal spørgsmålet forbi Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, FMI. Her er pressechef René Gyldensten mere end klar til at skitsere en forklaring, da vi snakker med ham fredag eftermiddag.
     Han præciserer indledningsvist, at PMV'erne ikke er "skrot". (Et ord som Søndagsavisen anvendte i sin overskrift, red.) De er heller ikke udfaset. De er derimod "under udfasning", dvs. de er fortsat i brug.
     - Det er naturligt at vedligeholde dem, for de skal anvendes mange år endnu, siger pressechefen til artilleriet.dk.
     PMV'erne er en del af det militære beredskab, derfor skal de være klar til at kunne blive indsat i internationale operationer. Derfor skal de vedligeholdes, modificeres, bruges til træning mv.

De gamle skal være klar syv-otte år endnu
     Den aktuelle tidsplan er iflg. pressechefen, at der skrives kontrakt om nye PMV'er medio 2015. Modellen er fortsat uafklaret. De første kommer i brug i 2017 og så går der tre-fem år med indfasning af de nye.
     Dvs. der skal planlægges med, at nogle af de nuværende PMV'er skal være klar til kamp helt frem til 2022, dvs. holde syv-otte år endnu. Så det giver god mening fortsat at vedligeholde og forbedre. Leje er overvejet og ikke fundet rentabelt.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5272-PMV-Pansret-Mandskabsvogn--gamle-pmver-skal-vaere-kampklare-til-2022.htm.

Tweet