Mere fri føring og laser-duel i fremtiden


Bravo-kompagniet har lige erkendt minefeltet. Chefen for Hærstaben, generalmajor Hans Christian Mathiesen får en kort orientering af kompagnichefen. 20 minutter senere møder kompagniet den fulde konsekvens af fjendens ild. (Billedet er redigeret.)

fre. 7. nov. 2014"Det her er en fantastisk uddannelsesramme og et utroligt setup. En øvelse, der på mange måder udfordrer vores vanetænkning."

"Vi vil meget gerne have flere af den her slags øvelser. Det at få tilbagemeldinger fra andre lande er meget værdifuldt. Når nogen holder et spejl foran en, så kan man nogle gange blive overrasket over, at man måske ikke er helt så god, som man selv gik og troede."


Kilde: forsvaret.dk.


Combined Resolve III
  - Amerikansk ledet.
   - I alt 4.000 soldater deltager, heraf ca. 700 danske. De kommer hovedsageligt fra Reaktionskampgruppe 2014-II og 2. lette opklaringseskadron, hvoraf sidstnævnte i øjeblikket er i NRF, NATO Response Force.Baggrund:
lør. 8. nov. 2014: Sat ud af spillet - for en stund

Combined Resolve er præget af fri føring, hård konsekvens og uforudsigelighed. Det ligner mere rigtig krig, og den slags øvelser vil der ifølge hærstabschefen, generalmajor H.-C. Mathiesen, komme flere af i fremtiden.

På danske øvelser følger man som regel en detaljeret drejebog, så alle deltagere kommer igennem nogle planlagte uddannelsesmål. Sådan er det ikke på 2. Brigades øvelse Combined Resolve III i Tyskland.
     "Whiiii!" Turbinen hyler som på et lille jetfly, da den 62 tons tunge Abrams-kampvogn bakker langsomt ud af stillingen. Den holder side om side med fire danske Leopard 2-kampvogne på en mudret bakkekam, hvorfra de sammen støtter den danske reaktionskampgruppes angreb frem gennem slugten nedenfor.
     Terrænet er kuperet, og bakkerne er dækket af flammefarvet sydtysk efterårsskov, så der er ikke meget plads til pansret manøvre. Det viser sig hurtigt, at fjenden har mineret passagen i slugten, så angrebet går midlertidigt i stå. Soldaterne skal enten igennem eller uden om minefeltet, og det angribende kompagni samles i et nyt opmarchområde i skjul for fjenden. Troede de.

Kompagni udslettet
     "Wruum, " siger det, da de første artillerigranater begynder at sprænge. Det ene artillerilag efter det andet vælter ned over kompagniet, og skydningen er præcis. Dræbende præcis. Inden for få minutter bider syv ud af kompagniets ni grupper i græsset, og chefen er også faldet. Overalt høres den bippende lyd af død fra laserduel-vestene på soldaterne, og køretøjerne holder stille med en påsat blinkende lygte, der viser, at de er ramt.
     Bravo-kompagniet er reelt ophørt med at eksistere. Den danske reaktionskampgruppe er nede med en tredjedel af sin kampkraft. Øvelsen fortsætter, men der kommer til at gå dage, før kampgruppen kommer på fuld kraft igen.

Vanetænkning udfordret
Generalmajor Hans-Christian Mathiesen på reaktionskampgruppens fremskudte kommandostation med den fungerende chef oberstløjtnant Christian Ishøj.

     Oppe ved kampvognene på feltherrehøjen står chefen for hærstaben, generalmajor Hans-Christian Mathiesen, der er på besøg midt under angrebet. Og selvom den danske kampgruppe lige har fået en ordentlig en over snuden, har han svært ved at bevare pessimismen for at sige det på jysk.
     - Det her er en fantastisk uddannelsesramme og et utroligt setup. En øvelse, der på mange måder udfordrer vores vanetænkning, siger han.

Kampdommere holder spejlet op
     I løbet af besøget har han været hele vejen rundt om øvelsen. Også hos amerikanerne fra Joint Multinational Readiness Center, der har bygget den op. I træningscentret i Hohenfels er alle kampdommere og kontrolofficerer fra USA. De laver ikke andet i de minimum fire år, de gør tjeneste her, og de har alle en baggrund, der gør dem til autoriteter for de enheder, de følger.
     - Vi vil meget gerne have flere af den her slags øvelser. Det at få tilbagemeldinger fra andre lande er meget værdifuldt. Når nogen holder et spejl foran en, så kan man nogle gange blive overrasket over, at man måske ikke er helt så god, som man selv gik og troede, slutter generalmajor Hans-Christian Mathiesen.
    
Soldater fra Bravo-kompagniet på vej frem.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5261-Haeren-foresatte-myndigheder--mere-fri-foering-og-laser-duel-i-fremtiden.htm.

Tweet