Fjenden kommer fra nord


Det indledende analysearbejde ved den lettiske brigadestab er i fuld gang. Det skal danne baggrund for den endelige plan, hvor alle specialister i staben skal bidrage med deres del til planen. (Foto: Niels Brandt.)

man. 3. nov. 2014


Kilde: forsvaret.dk.Baggrund:
fre. 31. okt. 2014: Træner i nyeste NATO-doktrin
fre. 12. april 2013: Lettisk brigade tilknyttet Danske Division
man. 10. dec. 2012: War Gaming for fem brigader

Letland, Riga: Øvelse Red Knight er i gang. De næste fire døgn skal Danske Divisions fem brigadestabe arbejde intensivt med dette års tema, som er bevægelig forsvarskamp.

Den onde fjende kommer nord for Letland fra noget der kunne ligne Finland, men der holder al sammenligning også op. Det fjendtligtsindede land hedder den Bothniske Demokratiske Republik, og dets landstyrker er bygget op nogenlunde som i det tidligere Sovjetunionen.
     Tilbage i Letland, fortæller drejebogen for øvelsen, har Danske Division været et stykke tid og har indrettet sig til forsvar mod den potentielle fjende fra nord. Hen over det seneste halve år er sikkerhedssituationen tilspidset på måder, som det er set andre steder i verden i den seneste tid. Eskalationen af konflikten kommer pludseligt og uventet. Den bothniske hær har angrebet og hurtigt fået etableret brohoveder i Estland. Krigen er i gang, og de fem brigader, der er tilknyttet Danske Division, er blevet indkaldt til ordreudgivelse ved divisionen.

Selv om det er en papirkrig, er der ingen af øvelsestagerne, der ikke sagtens kan forestille sig, at scenariet kunne være virkelighed. Denne øvelse er en effektiv træning i deres metiers. Det er det, de har uddannet sig til igennem mange år. Det er det, de kan, og alle er klar over, at man kun bliver bedre, hvis man øver sig mange gange og mange forskellige steder. Også de steder, hvor konflikter kunne opstå.

Den aktuelle øvelse har dog intet med den aktuelle sikkerhedssituation at gøre, understreger den lettiske brigadechef, oberst Martins Liberts.
     - Vi har planlagt denne øvelse længe før krisen i Ukraine. For os er det vigtigt, at vi bliver knyttet sammen med estiske, litauiske, danske og amerikanske styrker. På den måde opnår vi et langt højere træningsudbytte, fortæller oberst Martins Liberts.

Øvelse Red Knight slutter torsdag den 6. november. Derefter tager de fem brigader hjem til deres respektive garnisoner for at forberede sig til "den rigtige" øvelse Sabre Strike i juni 2015.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5251-Danske-Division--fjenden-kommer-fra-nord.htm.

Tweet