Soldater mister idealismen under udsendelse


(Arkivfoto.)

man. 13. okt. 2014



"Det kan være svært for den enkelte soldat at se, om de har været med til at gøre en forskel, mens det er nemmere at forholde sig til den oplevelse, som man har haft under missionen."


Om samme emne:
tirs. 5. febr. 2013: Mads Silberg: Derfor er krigen så svær at kritisere

De danske soldaters motivation ændrer sig under de internationale missioner, viser en undersøgelse.

Når danske soldater drager af sted i krig, er det ofte idealistiske årsager, der motiverer dem. At være med til at skabe demokrati i lokalmiljøet eller beskytte danske interesser.
     Motivationen ændrer sig dog markant under udsendelsen, viser en undersøgelse foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), skriver dr.dk.
     - Inden de tager af sted, vurderer de rigtig højt, at de kan gøre en forskel i de lande, de er udsendt til, men når de kommer hjem, er den motivation ikke den vigtigste. Der vejer det, at tjene gode penge, få en god oplevelse eller have et udfordrende job, tungere i deres vurdering, siger seniorforsker ved SFI, Stephanie Vincent Lyk-Jensen.

Svært at se idealismen
     En af årsagerne til, at soldaternes motivation ændrer sig så markant, kan være, at det er svært at se resultater på de mere idealistiske indsatsområder.
     - Det kan være svært for den enkelte soldat at se, om de har været med til at gøre en forskel, mens det er nemmere at forholde sig til den oplevelse, som man har haft under missionen, fortæller Stephanie Vincent Lyk-Jensen.
     Hun bakkes op af centerleder på Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, Kristian Såby.
     - Den forskel, som man gør, kan efter et halvt år i Afghanistan være svær at få øje på. Det kan være svært at få øje på fremskridt, selvom der måske har været fremskridt. Når der samtidig også været meget diskussion om, hvorvidt vi har tabt eller vundet, det spiller selvfølgelig også ind på, hvordan det enkelte individ fortolker den oplevelse, man har været i, forklarer han.

Ikke nødvendigvis dårlig forberedelse
     Desillusionen hos de danske soldater skal dog ikke ses, som en dårlig forberedelse, mener Stephanie Vincent Lyk-Jensen.
     - Det er altid svært at forberede sig til så stor en oplevelse - det er svært at fortælle dem, hvad det er, der venter dem. Så man kan ikke fortolke det som, at de har været dårligt forberedte, siger hun.
     Ifølge SFI's undersøgelse spiller det heller ikke ind på soldaternes interesse for at blive udsendt igen. Flertallet vil gerne af sted på endnu en mission, og anbefaler det også gerne til deres venner.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5229-Mission--soldater-mister-idealismen-under-udsendelse.htm.

Tweet