Netavis misbruger overfald i frygt-dagsorden


Den Korte Avis har sin egen politiske dagsorden. Derfor kobler den vold i Vardes natteliv sammen med fanatisk terrorisme. Den sammenhæng bliver blankt afvist af både politi og soldater. Danske soldater holder fanen højt og beholder uniformen på til og fra arbejde - de går ikke rundt i frygt som Den Korte Avis hævder. (Foto: Ove Risum Aslaug, artilleriet.dk. 8. maj 2014 i Oksbøllejren.)

fre. 10. okt. 2014



"Selv på vores afslutningsfest blev en af vores løjtnanter slået af en dansk mand på et diskotek, er denne mand nu også tilknyttet en terror-organisation fordi han har fået noget alkohol i blodet? "

En sag om gadevold efter to unges bytur bliver af Den Korte Avis koblet med islamistisk terrorisme. Der er imidlertid absolut intet, der tyder på en sammenhæng, understreger Sydjyllands Politi overfor artilleriet.dk. Også soldater ser en helt anden forklaring.

Det er fredag 19. sept. 2014. Klokken meget tidlig, ca. fire, er to unge mænd på hhv. 20 og 21 stadig i by. De bliver overfaldet af mellem fire og seks unge, der uddelte slag og spark med næver og flasker.
     Politiets første undersøgelser viser, at der forud for voldsepisoden ikke havde været kontakt mellem de overfaldne og gerningsmændene. Motivet er uklart og Politiet efterlyser vidner. Dog har de et signalement af to.
     Pressen bringer historien samme dag, og omtaler de to overfaldne som soldater fra Varde Kaserne.

Ingen research
     Efter over to uger når historien til spalterne i netavisen Den Korte Avis, søndag 5. okt. En nærlæsning viser, at det er en ren genfortælling. Manglen på nye detaljer viser, at netavisen ikke har lavet opfølgende research.
     Hvorfor bringer Den Korte Avis den flere uger gamle historie om gadevold? Vi har pr. mail spurgt netavisens redaktion, uden at have fået svar. Derfor har vi selv måttet stykke en forklaring sammen.

En politisk mission
     Ifølge netavisen (på Facebook) har de en mission: "Ambitionen bag DEN KORTE AVIS er at give læserne de absolut vigtigste informationer om, hvad der foregår i samfundet, og være i forreste række med at sætte dagsordenen for debatten i Danmark."
     Den Korte Avis er således i højere grad et politiskt end et journalistiskt projekt. Redaktionens dagsorden skal også være danskernes dagsorden. En af udgiverne er medlem af Folketinget for partiet Venstre.
     Den Korte Avis er med egne ord "en meget anderledes avis".

"Farligt at gå i uniform"
     Fire dage forinden, 1. okt., har Den Korte Avis bragt en artikel med overskriften "Nu er det blevet farligt for soldater at gå med uniform i deres eget land". Den indledes med flg.:
     "Soldater er meget tydelige repræsentanter for deres land. Derfor kan de også være nærliggende mål for dem, der hader og bekæmper landet. Det har flere soldater fået at føle. De er dræbt af islamister, der hadede det vestlige land, som soldaterne kom fra." Artiklen omhandler udelukkende udenlandske forhold, herunder at hollandske soldater netop har fået forbud mod at gå med uniformer i offentlige transportmidler (iflg. Defensenews).

Den Korte Avis: Islamistisk motiv

     Uniformsforbuddet i Holland optager også andre medier og søndag d. 5. okt. følger Den Korte Avis op med en ny artikel. Her kommer overfaldet i Varde ind i billedet, højst sandsynligt fordi en af de fire-seks gerningsmænd iflg. vidner har et "mellemøstligt udseende". Mens Politiet havde meldt ud om et uklart motiv, er Den Korte Avis mere frisk på offentligt at spekulere i en forklaring. De har en teori, der passer ind i redaktionens dagsorden:
     "Måske har overfaldet på de to soldater i Varde intet med Irak og fanatisk islamisme at gøre. Men desværre kan det være tilfældet."
     Og artiklens overskrift lader ingen i tvivl:
     "To soldater fra Varde Kaserne overfaldet - danske soldater frygter rabiate islamister".
     Den historie har indtil videre givet ca. 7.600 facebook-likes, en del delinger på Facebook samt typiske kommentarer som "De skal ikke bestemme i vores land. Skrid!" og "Soldater skal gå med pistol. Så kan de lære det".

Intet svar
     Artilleriet.dk har sendt Den Korte Avis et spørgsmål pr. e-mail (da man ellers skal ringe til en telefonsvarer):
     - Når nu der journalistisk set ikke er belæg for den sammenkobling, hvorfor laver I den så?
     Det har redaktionen (og artiklens forfattere), Ralf Pittelkow og Karen Jespersen, ikke svaret på.

Politiet: Det var ikke to soldater, der blev overfaldet
     Netavisen Artilleriet.dk undrer sig over, at der skulle være uniformerede soldater i Vardes natteliv og vil gerne give terror-teorien en fair chance. Så vi har fulgt op på sagen fra Varde. Søndag aften bad vi pr. mail Sydjyllands Politi om svar på en række centrale spørgsmål. Og fik tirsdag svar pr. telefon.
     Helt centralt er, om det overhovedet var to soldater, der blev overfaldet, eller om det var to unge.
     - Var de overfaldne i uniform eller gav de på anden måde indtryk af at være soldater?, spurgte vi.
     Hertil svarer Sydjyllands Politi, at de var i civil og at intet tyder på, at de har givet indtryk af at være soldater.
     Dvs. det var ikke to soldater, der blev overfaldet. Det var derimod to unge. At de så har et job som soldater, er sagen uvedkommende.
     Sydjyllands Politi oplyser til os, at forløbet startede på et spisested, hvor der opstod tumult i en kø. Der er uklarhed om hændelsesforløbet, sagen er under efterforskning og politiet efterlyser fortsat vidner.

Politiet: Ingen sammenhæng
     Men er der ikke bare en lille smule, der taler for at motivet kan være religiøst eller politisk motiveret?
     Nej, er det klare svar fra Sydjyllands Politi. Intet.
     Og forelagt artiklen fra Den Korte Avis, kommer der et diplomatiskt svar: "Det er en meget villet sammenhæng."

     At artiklens forfattere, Ralf Pittelkow og Karen Jespersen, har villet en sådan sammenhæng, virker sandsynligt, når man studerer de øvrige artikler i Den Korte Avis, og husker, at begge i offentligheden er kendt som skarpe kritikere af muslimer. Iflg. netavisen selv er en af de væsentlige emner, den dækker, "Indvandring og integration".

Varde-soldater i konflikt med andre unge
     I kommentator-sporet på Facebook er det lykkedes os at finde soldater, der forholder sig konkret til overfaldet i Varde. De køber ikke terror-teorien fra Den Korte Avis. Tværtimod har de en helt anden forklaringsmodel:
     Edis Uzunovic, Varde Kaserne:
     - Den her artikel er jo fuldstændig til grin... Da jeg var menig på Varde kaserne var der tit ballade i byen med soldaterne og de civile så hvad har det her at gøre med de vestlige lande? Personen der har skrevet denne artikel lever udelukkende på facts fra internettet og de hjernevaskede medier. Selv på vores afslutningsfest blev en af vores løjtnanter slået af en dansk mand på et diskotek, er denne mand nu også tilknyttet en terror organisation fordi han har fået noget alkohol i blodet? hmm.....
     Mads Materazzi Laustsen, Livgarden:
     - Nu er jeg bekendt med at soldater i Varde og omegn generelt er i "bad standing" hos de lokale unge fyre da de føler sig "truet" af soldaternes aktivitet i nattelivet!!! Men det må jo betyde at vi soldater må vise os mere i hverdagsbilledet. ...

Etniske danskere imod soldater
     Men også i hverdagsbilledet ser etniske danskere ikke altid mildt på soldater. Det viser kommentar-sporet.
     Emil Djørup:
     - Nu er det ikke kun en lille gruppering af indvandrere, som udgør problemet. Jeg husker, at jeg ofte blev skældt ud af danskere, når jeg sad uniformeret i toget. Det var i Livgarden, om det skyldtes foragt for kongehuset eller ej, skal jeg ikke kunne udtale mig om.
     Jens Kirk:
     - Ja det er vel ikke noget nyt, i Nuuk skulle man også være lidt varsom med at gå i Søværnets uniform.
     Denne artikels forfatter har selv på togrejse to gange oplevet en værnepligtig i uniform blive verbalt overfuset. Hver gang af en etnisk dansker, som jeg dog kunne tale ned.

Efterretningstjenesten: Ingen trussel, men vær opmærksom
     Har Den Korte Avis så ret i, at "danske soldater frygter rabiate islamister", som de skriver i overskriften?
     Iflg. Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) er der ikke ændringer i trusselsniveauet mod Forsvaret efter at Danmark har sendt syv F-16 fly til Irak. Terrortruslen er fortsat Middel, hvilket pr. definition betyder:
     "Der er en generel trussel. Der er kapacitet og/eller hensigt og mulig planlægning. Angreb/skadevoldende aktivitet er mindre sandsynlig."
     Iflg. TV2 har FE i et internt notat skrevet:
     - På det foreliggende grundlag anbefaler FE ikke et generelt forbud mod uniformer i det offentlige rum. FE anbefaler, at det indskærpes over for forsvarets ansatte, at de skal være opmærksomme på, hvor de færdes i uniform samt være skærpet opmærksom på, hvad der sker i deres omgivelser, hedder det blandt andet i notatet.
     Samme forsigtige linje kommer fra fagforeningerne CS, Centralforeningen af Stampersonel, og HKKF, Hærens Konstabel- og Korporalforening.
     HKKF's formand, Flemming Vinther:
     - Jeg synes, at soldaterne skal gøre som de plejer, herunder bære deres uniformer på vej til og fra kaserner og andre arbejdspladser. Vi er professionelle soldater, og det skal vi fortsat være stolte af. Vi skal ikke bøje nakken, fordi der er nogle galninge derude, men vi skal selvfølgelig handle og færdes med omtanke. Jeg har fuld tillid til, at efterretningstjenesterne holder øje med udviklingen, og vi vil selvfølgelig følge de anbefalinger og påbud, der måtte komme derfra.
     CS' formand, Jesper K. Hansen, siger til BT:
     - Jeg synes, at folk skal gå i deres uniform, hvis de skal fra Skrydstrup og ned i byen. Fordi vi er stolte af at være soldater. Man skal bare tænke over det, at hvis man tager frem og tilbage i uniform og er på Nørreport Station eller Hovedbanegården. Så skal man have det med i sine overvejelser.
     Sammenlignet med 1980'erne er det i øvrigt blevet mere populært at gå i uniform nu, finder han.

Soldater: Vi bærer Dannebrog med stolthed

     Et er hvad toppen siger. Er den almindelig soldat blevet ramt af bekymring eller ligefrem frygt? Er man stadig stolt over at gå i uniform? Det forsøgte netavisen Krigeren.dk 4. okt. at få et indtryk af. De bragte et billede, der tidligere var bragt, og spurgte:
     - Vi postede dette billede for over et år siden, og det fik mange likes. Hvordan har i det nu... i disse tider?
     Billedet af en uniformsskulder med Dannebrog og teksten "Jeg bærer med stolthed Dannebrog på min venstre skulder" har i skrivende stund fået 3.182 likes og 397 delinger.
     Forsvaret har ca. 14.840 militært ansatte, oplyser Forsvaret.dk.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5213-Politik--netavis-misbruger-overfald-i-frygt-dagsorden.htm.

Tweet