Dansk soldat: Rigtig mange fejl i Afghanistan

søn. 17. aug. 2014"Militæret er en krigsmaskine, der er sat i verden til at slå fjenden ihjel, og så bliver opgaveløsningen også derefter. Det er ikke optimalt."

"Kritikerne er blevet affejet med, at enten er man for krigen ellers er man mod soldaterne. Man har ligesom taget det her hensyn til de pårørende og soldater for at stoppe alt form for kritik."

"Vi troede, at konflikten var mellem Taleban som et samlet ideologisk hele mod den afghanske regering - de gode mod de onde. Men i Helmand handler det ikke om politik eller for og imod Taleban, det handler om adgang til vand, opium, familiefejder, ejerforholdet til jord og vand og gamle fjendskaber."


Kilde: tv2.dk.Baggrund:
tirs. 5. febr. 2013: Derfor er krigen så svær at kritisere
man. 4. febr. 2013: Ny dokumentar: Krigen set fra afghanerne selv
fre. 10. aug. 2012: Pressede soldater beordret på patruljer
søn. 5. aug. 2012: Hold 9 kæmpede en umulig kamp i Helmand
ons. 24. mar. 2010: Alle soldater løser CIMIC-opgaver

De danske soldater har begået mange fejl i krigen Afghanistan, og den danske indsats står ikke mål med udgifterne til krigen.

Det fortæller kaptajn i Hæren, Mads Silberg, til TV2 News.
     - Vi har ikke gjort alting forkert, men der er foregået rigtig mange fejl. Det min opfattelse, at antallet af succeser slet ikke står mål med den samlede indsats og udgifter og omkostninger, der har været i form af penge og blod, for at sige det rent ud, siger Mads Silberg til TV2 News.

Udmeldingen kommer efter, at udenrigsminister Martin Lidegaard har sagt til Politiken, at han vil have en undersøgelse af, hvad Danmark kan lære af krigen i Afghanistan.
     Undersøgelsen skal evaluere både den militære og civile indsats, og hvordan de to har spillet sammen. Og ifølge Mads Silberg er undersøgelsen tiltrængt.

- Det er glædeligt, at man beslutter sig for at undersøge de ting, som er foregået dernede. Det er min opfattelse, at der er begået rigtig mange fejl i vores indsats dernede, og det trænger vi helt sikkert til at få undersøgt.
     Ifølge Mads Silberg, så har både den civile og militære indsats ikke fungeret efter hensigten. Han vurderer, at langt størstedelen af ansvaret for at genskabe det afghanske samfund, er blevet overladt til militæret, og det har langtfra virket efter hensigten.
     - Militæret er en krigsmaskine, der er sat i verden til at slå fjenden ihjel, og så bliver opgaveløsningen også derefter. Det er ikke optimalt, siger Mads Silberg.

Han mener, at en ny undersøgelse kan være med til at skabe en mere åben diskussion om den danske indsats.
     - Der har været en berøringsangst omkring emnet. Vi har ikke haft en god åben og fri debat om vores krigsindsats i Afghanistan, mens den har kørt. Kritikerne er blevet affejet med, at enten er man for krigen ellers er man mod soldaterne. Man har ligesom taget det her hensyn til de pårørende og soldater for at stoppe alt form for kritik, siger Mads Silberg.

Og det er ikke bare i Danmark, at den danske indsats møder kritik. Den britiske officer Mike Martin har netop afsluttet en phd. om indsatsen i Helmand, hvor danske soldater har samarbejdet med britiske soldater. Han beskriver i Politiken den danske indsats som naiv, fordi man ikke har formået at gennemskue de komplicerede lokale forhold i provinsen.
     Danske soldater skulle være blevet lokket til ligegyldige operationer nord for byen Gereshk, der er et vigtigt område i Helmand-provinsen, fordi der er flere vigtige broer og provinsens eneste store vej. Samtidig har det korrupte afghanske politi kunnet kontrollere byen og tjene tre-cifrede millionbeløb i dollars på smugling og narkotransport.
     - Vi troede, at konflikten var mellem Taleban som et samlet ideologisk hele mod den afghanske regering - de gode mod de onde. Men i Helmand handler det ikke om politik eller for og imod Taleban, det handler om adgang til vand, opium, familiefejder, ejerforholdet til jord og vand og gamle fjendskaber, fortæller Mike Martin til avisen søndag.

Den danske indsats i Afghanistan vurderes at have kostet 20 milliarder kroner.

Direkte link til denne artikel: www.artilleri.dk/artikel/5165-Afghanistan--dansk-soldat-rigtig-mange-fejl-i-afghanistan.htm.

Tweet