Kanonaffyringer skal kaste lys over 1864


Kanonkuglen efterlod et stort hul i skibssiden.

tirs. 25. mar. 2014


Mere
  Reportage m. video hos DR.dk - eller se kun videoen.
   Baggrund hos Fregatten Jylland.
   TV-indslag 26. marts 2014:
   - DR: TV-Avisen
   - TV Syd start 24.05 min. inde.


Tre gamle kanoner fra 1864 skal i dag affyres hos Hærens Kamp- og Ildstøttecenter i Oksbøl, som et led i den videnskabelige dokumentation af begivenhederne under krigen i 1864.

Krudtrøg, kanonild og granatsplinter kommer til at fyge gennem luften på hærens skydeterræn i Oksbøl i dag.
     - Det bliver første gang i 150 år, at kanonerne får lejlighed til at vise, hvad de duer til overfor en af datidens fregatters skibsside, siger direktør for Fregatten Jylland, Benno Blæsild til dr.dk.

Highspeed kameraer måler kanonkuglerne
     Historiecenter Dybbøl, Dannevirke Museum og Fregatten Jylland er gået sammen om at affyre de gamle kanoner.
     Affyringerne skal vise, hvordan de gamle skibskanoner egentlig opførte sig, når de var i kamp, ligesom kanonkuglernes effekt skal dokumenteres med moderne måleudstyr.
     - Vi har forsvaret med inde over, der laver optagelser med highspeed kameraer og radarmålinger på projektilernes baner, så vi kan få målinger på hvor præcist er det her artilleri egentlig. Det er det helt nye her, siger Bjørn Østergaard, centerleder på Historiecenter Dybbøl.

Genskabte Fregatten Jyllands skibsside
     Fregatten Jyllands skibstømrere har til lejligheden genskabt et udsnit af Jyllands skibsside i fuld størrelse.
     Den kanon, der skal gennemhulle den seks kvadratmeter store og 50 cm tykke skibsside af massivt egetræ, er faktisk en af Fregattens egne originale kanoner, som var ombord under slaget ved Helgoland.
     Fregatten Jylland blev under søslaget 1864 ramt af op mod 25 fuldtræffere. En ramte styrbords skibsside. Den slog tre mand ihjel og sårede de resterende seks ud af kanonbesætningen på ni mand.
     Museumscenter Dybbøl Banke deltager også i forsøgsskydningen med en af landartilleriets feltkanoner, som skal dokumentere Dybbøls kanoners virkning overfor den preussiske angrebsstyrke.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4883-Historie--kanonaffyringer-skal-kaste-lys-over-1864.htm.

Tweet