Dommer for en dag


Vært: Mette Walsted Vestergaard.

ons. 26. mar. 2014


Læs mere
  Min officielle Facebook-side (som du kan se og følge selv om vi ikke er 'venner').
   Programmets side hos DR, hvor du kan se tidl. afsnit.
   Interview med lægdommer Mikkel Nielsen, der også deltager i afsnit 2. Han er den af aftnens otte deltagere, der er klogest at lytte til, efter min mening.


To med militær baggrund er med, når DR2's 'Dommer for en dag' i aften kl. 20.00 sender afsnit 2. En af dem er redaktøren af artilleriet.dk.

I programmet 'Dommer for en Dag' skal otte almindelige danskere agere dommere i en sag, som bygger på en virkelig hændelse. Vi skal blive enige om en straf - og det kan vi selvfølgelig ikke. Det har castingen sørget for, så der bliver uenigheder og diskussioner om landets retspolitik.
     I aften sendes andet afsnit. Undertegnede er med, for jeg meldte mig frivilligt. Det gjorde de fleste, mens enkelte vist er headhuntet for at få yderpunkter med og skabe noget dramatik. Fint nok.

To militær-folk er med
     I aften har to af de otte dommere en militær baggrund. Hvordan kan det være?
     Som led i udvælgelsen var jeg over telefonen blevet spurgt om tre emner: Baggrund, kriminelle erfaringer - og om jeg havde nogle kæpheste. Kæpheste har jeg, så jeg har nogle skarpe meninger at byde ind med. Erfaringerne er blot, at en del familie og venner har været udsat for hustyverier. Så da aftnens afsnit tager udgangspunkt i tyverier i et villakvarter, så er det nok derfor jeg er med i dette afsnit.
     En husejer sætter efter nogle unge. Emnet er dermed 'selvtægt'. Og selvtægt er der meget af i Irak, hvor en reserveofficer har været udsendt. Så det får han lov at fortælle om.
     Det er derfor nok en tilfældighed, at der er hele to med en militær baggrund med. Vi er i øvrigt slet ikke enige i udsendelsen, og det bliver spændende at se, om den modsætning trækkes op.
     Lad det være sagt med det samme: Vi er der begge på egne vegne. Hvad der måtte blive bragt, kan ikke tages til indtægt for hvad Forsvaret, arbejdsgivere eller medier måtte mene. Mine private synspunkter kan således ikke tages til indtægt for artilleriet.dk's mening.

Indhentet af fortiden
     - Ove, nu er du jo gammel befalingsmand.
     Sådan indleder programmets vært, Mette Walsted, et spørgsmål. Jeg er indhentet af fortiden. Bevares, den fortid havde jeg med glæde omtalt. Det er en del af min identitet. Og jeg havde med entusiasme fortalt om artilleriet.dk i telefon-interviewet. Alligevel er jeg overrasket. For hvilken kobling er der lige mellem militæret og så selvtægt? Ingen, vel nærmere tværtimod, konkluderer jeg i en kort tænkepause.
     Og fortæller så, hvor langt jeg selv vil gå i udøvelsen af selvtægt. For det bliver vi alle udfrittet om.

Enig: Straffe skal rette forbryderen op
     Mens mange, der ser serien, nok hæfter sig ved uenigheden om straffens længde - både blandt deltagerne og ift. den virkelige dom - så finder jeg, at der også er en udpræget grad af enighed om et forhold:
     Det er ikke nok at spærre folk inde. Det SKAL kombineres med en behandlingsdom, så den dømte ændrer sig mentalt til det bedre.
     Det snakkede de rigtig meget om i afsnit 1. Det snakkede vi rigtig meget om i afsnit 2. Og det var ikke med i virkelighedens domme ...

Vil du spørge om noget, så gør det endelig. I aften, lige efter udsendelsen og frem til kl. 22, svarer jeg på twitter, hvis du bruger #DommerForEnDag, eller hvis du skriver til ovennævnte Facebook-side.

Mvh Ove Risum Aslaug

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4878-Om-os--dommer-for-en-dag.htm.

Tweet