Ny britisk interesse for fransk PMV


Storbritannien og dets premierminister, David Cameron, har fornylig vist stor interesse for den franske pansrede mandskabsvogn VBCI (Véhicule blindé combat d´infanterie) fra Nexter.

fre. 14. febr. 2014"Hollande har accepteret, at vi kan teste deres seneste pansrede køretøj, VCBI'en, som, hvis vi vælger at købe, også vil øge vore styrkers evne til at kæmpe side om side."

Kilde: DefenseNews.


VCBI
  - betyder: véhicule blindé combat d'Infanterie,
   - er bygget af Nexter og Renault Trucks Defense,
   - har været sendt til Libanon, Afghanistan og Mali.Det danske indkøb af PMV'er:
man. 13. jan. 2014: Krav: PMV'er skal kunne indsættes på Grønland
ons. 18. dec. 2013: Er udviklingen kørt fra bælterne?
fre. 16. aug. 2013: Pansrede kandidater vist frem
ons. 1. maj 2013: Lokal militærrådgiver kæmper for fransk firma
tirs. 30. april 2013: PMV'er vist frem i Oksbøl
man. 25. mar. 2013: Våbenhandel til mindst tre mia.
tirs. 12. febr. 2013: Fem kandidater tilbage
tirs. 12. febr. 2013: Fem mandskabsvogne udvalgt til test

For to år siden var den franske VCBI uden interesse for briterne. Nu er den en interessant kandidat til et indkøb i 2015-16. Det øger chancen for at den bliver Danmarks nye PMV.

Storbritannien og Frankrig holdt topmøde 31. jan. Her sendte franskmændene et infanterikøretøj.
     Det var ikke kun et signal om tætte bånd mellem de to landes hærchefer, men også et tegn på at London måske vælger at købe køretøjet, sagde en britisk embedsmand efterflg. til DefenseNews.
     Hær-til-forbindelsen er "positiv og praktisk", når de to styrker søger samarbejde, sagde embedsmanden. Hærcheferne, general Sir Peter Wall og general Bertrand Ract-Madoux, har et godt forhold, sagde han.
     Han kaldte det "en interessant udvikling", at VCBI'en blev præsenteret for den britiske premierminister David Cameron og den franske præsident Franois Hollande.
     På topmødet udtalte Cameron:
     - Hollande har accepteret at vi kan teste deres seneste pansrede køretøj, VCBI'en, som, hvis vi vælger at købe, også vil øge vore styrkers evne til at kæmpe side om side.

Kun en enkelt PMV på udstillingen
     Infanterikampkøretøjet var det eneste landvåben på udstillingen, da topmødet havde større fokus på militærfly: Mødet fandt sted på Royal Air Force Brize Norton basen.
     Tidligere var der en idé om at sende over 60 enheder - senere omkring 20 som det blev rapporteret i den franske erhvervsavis Les Echos - men det faldt fra hinanden, da britisk lov forhindrede sådan en aftale, sagde en fransk erhvervsleder. Fremvisning af en enkelt enhed kunne dog lade sig gøre.

Kandidater til Future Rapid Effects System
     I 2008 skrottede Storbrittanien en aftale med General Dynamics UK om at købe dets Piranha V køretøj.
     For to år siden så briterne efter kandidater til deres program Future Rapid Effects System, der skal udstyre den britiske hær med nye pansrede køretøjer.
     VBCI og det hollandsk-tyske Boxer køretøj blev evalueret sammen med Piranha V som en del af konkurrencen. Begge ikke-britiske køretøjer levede ikke op til de britiske krav.
     Nu har briterne imidlertid begyndt på evalueringstest af VCBI. Hæren har kunnet indsamle data forud for en relancering af et krav om at anskaffe et otte-hjulet køretøj så tidligt som 2015-16, sagde en britisk industrileder.

VCBI - en stærk kandidat
     Udsigterne for det franske køretøj er høje. "VBCI ville være en meget god kandidat," sagde embedsmanden.
     Det skyldes tildels, at briterne har omorganiseret for at kunne skabe en stærkt centraliseret planlægningsfunktion.
     På den tekniske side opfylder VCBI tre centrale britiske behov: pålidelighed og hurtig udskiftning af motoren; beskyttelse mod sprængning samt vækstpotentiale, forklarede embedsmanden.
     Motoren er en kommerciel model, der gør det pålideligt. Vækstpotentialet er 4 tons, som VBCI kan køre med 32 tons i forhold til de foregående 28.
     En højtstående fransk direktør sagde, at det har den britiske hærs interesse, fordi "VBCI er kampprøvet, det eksisterer. Hvis prisen er rigtig. "
     Der er fransk tillid til at køretøjet vil overleve en britisk test. Men Storbritannien mangler et budget på kort sigt, sagde direktøren.

Øget fransk-britisk samhandel
     Ligesom andre europæiske nationer kæmper Storbritannien med stramme forsvarsbudgetter. Indenfor de nærmeste dage offentliggøres en materielplan for de næste 10 år. Om der her er afsat penge til køretøjer a la VCBI, ønsker det britiske forsvarsministerium ikke at oplyse på forhånd.
     Industrien forventer aktivitet for at få gang i 2015-16, med en ibrug-dato omkring 2022. Den tidsplan kan blive omstødt ved en aftale med fransksmændene om VBCI, især hvis Frankrig vælger at erhverve britisk udstyr som en slags quid pro quo - modkøbsaftale - med England.
     Frankrig har været ved at teste den britiske hærs Watchkeeper UAV, bygget af Thales UK, og har vist interesse for BAE Systems Terrier, et pansret ingeniør-kampkøretøj.

Nu en stærkere kandidat ved dansk indkøb
     VCBI'en er en af kandidaterne til at blive dansk forsvars nye pansrede mandsvogne, PMV'er.
     Da Danmark har et nært samarbejde med både UK og Frankrig i en række missioner, bl.a. Afghanistan, vil den britiske interesse - og især et køb! - tale til VCBI'ens fordel i en dansk sammenhæng. Samarbejdet bliver nemlig alt andet lige nemmere, når enhederne har samme udstyr: Reservedele, kendskab, reperation, låne mv.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4732-PMV-Pansret-Mandskabsvogn--ny-britisk-interesse-for-fransk-pmv.htm.

Tweet