ISAF-kampbidrag træner i realistisk ramme


Kampvogn under stillingsindtagelse. Fotos: Per B. Jørgensen.

fre. 22. nov. 2013


Kilde: HOK.


Erfaringerne viser, at kampvognenes blotte tilstedeværelse ofte er med til at holde eventuelle angribere på afstand.

Kampvognene er på vej i stilling. Opgaven er at støtte andre enheder fra Panserbataljonen. Bataljonen har ansvaret for denne del af terrænet. Dele af det mekaniserede infanterikompagni er indsat her, fordi oprørsstyrkerne er mistænkt for at have udlagt improviserede sprængladninger. Støttet af ingeniørsoldater skal infanteristerne rydde et område, så koalitionsstyrkerne og de lokale sikkerhedsstyrker bevarer handlefriheden.
     Oprørene er stadig i området - derfor er det kampvognenes opgave at skabe den nødvendige arbejdsro. Fra tidligere ved bataljonen, at netop kampvognenes tilstedeværelse skaber respekt og tilbageholdenhed hos oprørerne.
     Da området sandsynligvis er mineret med improviserede sprængladninger, er stillingsindtagelsen en operation i sig selv. Minerydningskøretøjet skal pløje spor, så kampvognenes bevægelsesfrihed bliver bevaret. Det ubemandede fly, UAS'en, skal i luften, så overblikket over oprørenes bevægelser bevares. Sanitetssoldater er klar til at yde støtte, hvis operationen medfører sårede.

Øvelsen viser udfordringerne
     Opgaven er realistisk for den danske kampvognsdeling. Når delingen og de tilhørende specialistenheder rammer Afghanistans ørken i februar, er indsættelse i operationer i rammen af Task Force Helmand en af de væsentlige opgaver. Derfor er samvirket med den danske bataljon en god ramme at øve i.
     - Øvelsen er med til at vise førere og soldater nogle af de udfordringer, vi kommer til at stå over for i missionsområdet, siger chefen for DANCON, oberstløjtnant Michael Thøgersen, der fortsætter:
     - Udover at enhederne skal få samvirket til at fungere indadtil i DANCON, skal de også kunne håndtere de friktioner, der kan opstå, når man skal samarbejde med enheder, der for eksempel har andre kommunikationsmidler og andre procedurer.
     - Vi skal forvente at arbejde sammen med enheder fra forskellige koalitionspartnere. Det kræver stor fleksibilitet og omstillingsparathed hos alle, understreger Michael Thøgersen.
     ISAF hold 17 består af et kampbidrag med kampvogne og forskellige specialistenheder, der indgår i stabs- og logistikkompagniet. Kompagniet råder også over logistiske enheder, der kan genforsyne enhederne, reparere materiel og køretøjer, samt behandle og evakuere sårede. Enhederne støttes af et nationalt støtteelement, der står for den overordnede logistik for alle danskere i Camp Bastion samt et militærpolitidetachement, der støtter med løsningen af politiopgaver i missionen.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4694-Afghanistan--isaf-kampbidrag-traener-i-realistisk-ramme.htm.

Tweet