Danske raketkastere solgt til Finlandons. 18. dec. 2013


Kilde: Forsvarets Materialtjeneste.Baggrund:
dec. 2012: Våbensystem til salg
fre. 21. nov. 2008: En ærgerlig raket-milliard
tors. 20. nov. 2008: Våben ruster i Gardehusar-garager
ons. 19. nov. 2008: Dyre våben til skrot
ons. 19. nov. 2008: Svært at afsætte udfaset våbensystem
tors. 20. okt. 2005: Ammunition til raketkastere
tirs. 27. april 2004: Raketkastere - eller u-både og ligposer?
fre. 19. mar. 2004: Jensby: MLRS var spild fra en start
2001: MLRS historie
tirs. 8. sept. 1998: MLRS-skrotning foreslået allerede i 1998

Forsvarets Materieltjeneste har solgt de danske Multiple Launch Rocket Systems (MLRS) køretøjer til det finske forsvar.

Forsvarets Materieltjeneste har indgået en aftale med det finske forsvar om salg af Multiple Launch Rocket Systems (MLRS). Aftalen indeholder salg af 12 raketkastere, og det er det danske forsvars samlede beholdning af MLRS systemer.
     På nuværende tidspunkt kan forsvaret oplyse, at salget af MLRS har indbragt et tocifret millionbeløb.
     - Vi er meget tilfredse med, at salgsaftalerne med det finske forsvar er faldet på plads.
     - Drøftelserne om et salg skete som en del af det fælles nordiske samarbejde i NORDEFCO, og aftalen er fordelagtig for begge parter.
     - For det er kun godt, at materiel, der ikke længere bruges af Danmark, kan anvendes af en god nordisk samarbejdspartner, siger chefen for Forsvarets Materieltjeneste, generalløjtnant Per Pugholm Olsen.

Skal bruges til uddannelse
     Som nævnt anvender Finland - i modsætning til Danmark - fortsat MLRS våbensystemet, og aftalen indeholder også restbeholdningen af forsvarets reservedele. MLRS systemerne kan dog ikke indsættes operativt, da skydecomputerne vil være afmonteret inden selve overdragelsen.
     Finland skal anvende systemerne til uddannelse og køretræning, og ikke som operative systemer. Ammunition indgår ikke i salget, og det forholder sig sådan, at Danmark aldrig har fået leveret skarp ammunition. Alle delkomponenterne til ammunitionen, som Danmark købte tilbage i 1998 har været på depot hos producenten, men det er ved at blive destrueret. Den proces forventes at være afsluttet medio 2014.

MLRS
  Multiple Launch Rocket System (MLRS), der en selvkørende pansret raketkaster, samt tilhørende ammunition er anskaffet via Foreign Military Sales (FMS) i 1998.
   Der blev anskaffet i alt 12 systemer og efterfølgende indgået en aftale om levering af 300 stk. raketter, Extended Range Rocket (ERR). Kapaciteten blev besluttet udfaset i forbindelse med Aftale om Forsvarets Ordning for perioden 2005 til 2009.
   Systemerne, der kun var operative i en meget begrænset periode, har aldrig været indsat i Danmarks deltagelse i internationale operationer.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4639-MLRS-M270-Raketkaster--danske-raketkastere-solgt-til-finland.htm.

Tweet