Archer-brud svækker nordisk samarbejde



"Dette vil komme til at påvirke vort samarbejde."
Forsvarsminister Karin Enström beklager den norske besked. 

fre. 6. dec. 2013



Baggrund:
fre. 6. dec. 2013: Archer: Norge trækker sig ud af aftalen
fre. 6. dec. 2013: Sverige: Vi fuldfører selv
man. 25. nov. 2013: Archer modtaget - efter lang ventetid
tors. 22. nov. 2012: Nordisk artillerisamarbejde har effekt
tors. 28. juni 2012: Fælles vision
man. 3. nov. 2008: Svensk-norsk samarbejde

Det norsk-svenske forhold bliver berørt af Norges annullering af haubits-aftalen med Sverige. Det er meldingen fra den svenske forsvarsminister samt forsvarsordførere.

Tidligere i dag meldte Norge, at de har valgt at bryde kontrakten på at købe 24 svenskproducerede artilleripjecer af typen Archer. Systemet består af en udviklet version af Bofors' haubits 77, som trækkes af en stor Volvo-dumper. Grunden er, iflg. den norske forsvarsminister, at systemet ikke modsvarer de norske behov. Hun håber dog på at forsvarssamarbejdet vil kunne fortsætte på andre områder.
     De to lande har ellers været enige om hver at købe 24 artilleripjecer fra BAE Systems Bofors. Målt i 2010-priser udgør Norges andel ca. 700 mio. svenske kroner.

Fælles om udvikling - drift bliver nu dyrere
     Allerede i 2008 indgik Sverige og Norge en aftale om at dele udgifterne til at udvikle pjecen. De udgifter blev dengang anslået til 700 mio. norske kroner.
     Pjecen er nu udviklet, og Sverige modtog de første fire pjecer i sept.
     De to lande skulle også deles om udgifter til bl.a. vedligeholdelse og uddannelse i op til 30 år. Det bliver nu dyrere for Sverige.

Krakket mønster-eksempel sår tvivl
     Bruddet sætter også spørgsmålstegn ved det nordiske forsvarssamarbejde. Netop samarbejdet omkring Archer har været fremhævet som det mest oplagte eksempel på, hvor vellykket og vigtigt det nordiske forsvarssamarbejde er. Forholdet er dog tidligere blevet belastet af et norsk nej til at købe Griben - hvilket Sverige fandt skete på en nedværdigende måde.
     I en skriftlig kommentar skriver den svenske forsvarsminister, Karin Enström, at hun beklager meddelelsen samt:
     - Dette vil komme til at påvirke vort samarbejde.
     Det skriver sverigesradio.dk.

S: - Et tilbageslag for det nordiske samarbejde
     Iflg. de svenske socialdemokraters forsvarsordfører Peter Hultqvist svækker beslutningen det nordiske forsvarssamarbejde.
     - Jeg er overrasket over, at man gør det på den her måde. Det er helt sikkert et tilbageslag for det nordiske samarbejde. Det er ikke godt, og nu er man nødt til nærmere at analysere årsagerne, siger han til sverigesradio.se.

- Svært at samarbejde med NATO-lande
     Kristendemokraternes forsvarsordfører Mikael Oscarsson tror at Sverige nu skal analyse hvor realistisk det er med et omfattende nordiskt samarbejde.
     - For det viser jo vanskeligheden for Sverige med at samarbejde med NATO-lande, som har andre prioriteringer end nordisk samarbejde, siger han.

Folkpartiet: Ikke overrasket
     Men Allan Widman, som er Folkpartiets forsvarsordfører, er ikke overrasket over at Norge annullerer aftalen. Iflg. ham har projektet længe været præget af mange problemer. At Norge trækker sig ud tror han ikke behøver være sig vigtig for den svenske del.
     - Jeg tror, at drivkraften i det nordiske samarbejde ikke primært er i de materielprojekter, som vi er involveret i, men det er de fordele, som vi opnår ved at arbejde sammen, øve sammen og uddanne os sammen. Det er ganske vigtige bestanddele i et godt nordiskt samarbejde, med de begrænsninger som det har, siger Allan Widman.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4636-Norden--archer-brud-svaekker-nordisk-samarbejde.htm.

Tweet