Analyse: Militæraktioner er et test-paradistirs. 10. sept. 2013


Læs mere: ing.dk.Læs også:
søn. 1. april 2007: Våbenindustriens danske officerer
tors. 13. sept. 2001: Generaler i dobbeltroller

Milliarder af dollars i kontrakter, teknologisk udvikling og muligheden for at teste våben. For industrien er der kun fordele ved et angreb på Syrien.

Et aspekt af en mulig vestlig intervention i konflikten i Syrien har ikke fået meget opmærksomhed. Det handler om den internationale våbenindustri, dens mulige påvirkning af det politiske miljø og ikke mindst krigens betydning for den globale milliardforretning.
     Det er storkapital, det er muligheden for at teste højteknologisk isenkram i skarpe missioner, og det er ikke mindst muligheden for at markedsføre produkter som afprøvede i kamp.
     Det sidste først. 'Combat proven' er et stempel, der er mange milliarder værd for den globale våbenindustri. Derfor er det også et stempel, der bruges, hvor det overhovedet er muligt.
     Internationale giganter som Boeing, Eurofighter og Dassault markedsfører alle deres respektive kampfly som 'combat proven solutions' over for politikere og offentligheden. Det sker både på egne hjemmesider og konkret i de lande, hvor de har kampagner - herunder Danmark, hvor udtrykket ofte er at finde på de slides, der præsenteres over for medier og politikere.

'Testet i kamp' er guld værd
     At skidtet rent faktisk virker, ud over hvad sælgerne lover i powerpoint-præsentationer, er naturligvis et godt salgsargument, når man køber våben for tocifrede milliardbeløb.
     Forklaringen er, at det sort på hvidt dokumenterer, at flyene kan fungere i en international operation, og at eksempelvis flyenes mange avancerede systemer er kombatible med Nato-systemer og andre landes våbentyper.
     Men det handler langtfra kun om kampfly. Franske Nexter, der producerer artilleri og pansrede mandskabsvogne, fremhæver sine produkters indsats i Afghanistan, Libyen og Mali, og samme billede ses hos stort set alle andre amerikanske, britiske, tyske og franske producenter.
     Listen er alenlang over globale virksomheder, der sælger deres produkter med billeder og omtaler fra krigszoner verden over som 'combat proven'. Det er mere reglen end undtagelsen.

Våbensystemer optimeres
     Konflikterne har også andre fordele for våbenindustrien. Eksempelvis betyder en konflikt med skarpe våben, at producenterne kan udvikle, videreudvikle og ikke mindst integrere forskellige våbentyper og systemer under missioner. Det giver værdifulde erfaringer.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4577---analyse-militaeraktioner-er-et-test-paradis.htm.

Tweet