Krav til nye PMV'ere

ons. 3. okt. 2012Baggrund:
man. 26. mar. 2012: PMV M113 får endnu bedre minebeskyttelse
man. 26. mar. 2012: Forsvaret fik den første PMV i 1968
man. 13. febr. 2012: PMV'erne skal skiftes ud

Bælte eller hjul? Hvor mange? Udviklingsmuligheder? Der er meget at tage stilling til, når PMV'erne efter nu 44 år skal finde en afløser.

Hæren skal have nye pansrede mandskabsvogne til erstatning for de nuværende og aldrende M113 PMV´ere, som Danmark har ca. 250 af.

Mellem 206 og 450 nye
     I maj sendte Forsvarets Materieltjeneste (FMT) købet af nye PMV´ere i udbud, jf. EU Forsvarsdirektiv. Udgangspunktet er tilbud på 360 stk. og vi forbeholder os retten til at købe mellem 206 og 450 køretøjer. Det endelige antal afgøres først ved den endelige forhandling med den udvalgte producent.

Enten bælter eller hjul
     De nuværende M113´ere er bæltekøretøjer. Det behøver afløserne ikke at blive. FMT´s udbud er principielt to parallelle udbud, hvor der indhentes tilbud på både bæltebaserede køretøjer og hjulbaserede køretøjer.
     Fra starten er det ikke besluttet hvilken slags - kun at det er enten bæltebaseret eller hjulbaseret og altså ikke en blanding.

Modifikationer - og konstant nye behov
     De første M113´ere kom til Danmark i 1968. De blev opgraderet til M113 G3 omkring årtusindskiftet. Netop nu er man i gang med at opgradere 60 stk. til M113 G4 med blandt andet bedre pansring og brandslukningsudstyr. Det skal gøre dem bedre til at beskytte vore udsendte mænd og kvinder mod vejsidebomber i Afghanistan.
     Grænsen for yderligere modificeringer anser Forsvaret for at være nået.
     Samtidig gør udviklingen i det operative miljø - truslerne er under konstant forandring - samt sliddet på de eksisterende platforme, at Forsvaret har brug for en erstatning.
     Der er også en konstant udvikling i operationsformerne og opgaverne, som udfordrer de mere traditionelle operationsmønstre.

Grundig test
     Hvilken type køretøj, der kan opfylde forsvarets krav, vil blive grundigt testet under udbuddet. Der vil således være fokus på en PMV med et højt beskyttelsesniveau, samt på et stort udviklingspotentiale.
     Hver potentiel leverandører skal stille et testkøretøj til rådighed for forsvaret, så Forsvaret kan teste mandskabsvognen over en længere periode. Testen skal sikre, at køretøjerne kan leve op til såvel de tekniske som brugernes krav til en mandskabsvogn.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4469-PMV-Pansret-Mandskabsvogn--krav-til-nye-pmvere.htm.

Tweet