HKKF: Uden briter ingen danskere

tirs. 7. dec. 2010


Kilde: politiken.dk.


På et uanmeldt besøg i Afghanistan har Storbritanniens premierminister David Cameron sagt, at det er muligt, at briterne kan begynde at trække soldater ud af landet allerede i 2011.

Den britiske premierministeren løftede ikke sløret for hvor mange soldater, briterne vil trække hjem, men meldingen kan få konsekvenser for den danske indsats i Helmand i Afghanistan.
     For de britiske og danske soldater arbejder tæt sammen i Afghanistan, og uden briterne er området for farligt for de danske tropper.
     - Hvis briterne forlader Helmand, skal vi enten også forlade Helmand, eller have redefineret vores opgaver dernede, for så er der jo kun os og amerikanerne tilbage, siger Flemming Vinther, der er formand for Hærens Konstabel og Korporalforening til politiken.dk.
     Briterne og amerikanerne yder nødvendig artilleri, helikopter- og flystøtte til de danske soldater, så det er utænkeligt at forestille sig, at de danske tropper vil kunne klare sig i Helmand uden briternes hjælp.
     - Vi kan ikke være der alene - Danmark er en miniput i den sammenhæng. Vi har nogle fantastisk dygtige soldater, men vi er afhængige af, at der er et setup omkring os.

Langsom dansk overdragelse
     Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) oplyste på Natos topmøde i sidste måned, at Nato-tropperne så småt skal begynde at trække sig tilbage i 2011.
     Herefter skal tilbagetrækningen foregå gradvist indtil 2014, hvor regeringen i Kabul skal have overdraget ansvaret for sikkerheden i landet fuldstændigt.
     Flemming Vinther vil dog gerne afvente, hvor mange soldater David Cameron har tænkt sig at tage hjem, inden han man kan tale om, at sikkerheden forringes alvorligt for de danske tropper.
     - Lad os nu se. Han kan jo trække to mand hjem, så har han påbegyndt en tilbagetrækning. Briterne har mange folk dernede.
     Storbritanien har 9.500 soldater i Afghanistan. Hvis briterne trækker voldsomt mange soldater hjem, vil danskerne formentlig kunne løse en opgave for amerikanerne i stedet.
     - Vi kunne godt få en opgave af amerikanerne, der passer til vores størrelse. Det kunne være at få ansvaret for et område, hvis vi stiller en battle group, siger Flemming Vinther.
     Hærens Operative Kommando vil ikke udtale sig ovenpå briternes melding. Der henvises i stedet til det politiske niveau, siger pressevagten.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/3922-Afghanistan--hkkf-uden-briter-ingen-danskere.htm.

Tweet