Vi kan ikke længere forsvare os selv"Det er vigtigt for mig, at vi kontinuerligt har ildstøtte til rådighed, så vi kan uddanne artilleriobservatører og bevare ekspertisen."
Generalmajor Niels Bundsgaard, chef for HOK. 

lør. 11. juli 2009


Det siger forsvarsforliget
  Hæren skal anskaffe nyt ildstøttesystem. Blandt andet undersøges, om forsvarets tidligere udfasede raketkastere kan opgraderes med præcisionsvåben. Hærens samlede ildstøtte-kapacitet reduceres.
   "Forsvaret vil fortsat kunne blive indsat mod mere konventionelt organiserede og opererende modstandere. Forligspartierne er enige om, at forsvaret skal bibeholde evnen til også at udkæmpe og vinde denne type konflikter.Baggrund:
lør. 11. juli 2009: Danske soldater mangler artilleri
tors. 7. maj 2009: Artilleri med i sparekatalog
fre. 17. april 2009: Vi har ikke brug for nye kampfly
fre. 30. jan. 2009: Dansk styrke mangler ikke flystøtte
søn. 9. nov. 2008: Usikkert om forsvarsreserve kan fungere

Forsvarsforliget med dets kraftige fokus på at vinde krigen i Afghanistan indebærer, at hærens evne til at udkæmpe en konventionel krig udhules, mener forskere.

Den danske hærs evne til at kæmpe selvstændigt i en konventionel krig mod en modstander, der som på Balkan i 1990erne råder over kampvogne og kanoner, er ved at blive udhulet.
     Det mener to forskere, som efter forsvarsforliget i sidste måned peger på, at hæren snart mister sit forsvar mod angreb fra luften og sit langtrækkende forsvar mod kampvogne og andre hårde mål. Desuden skal hærens langtrækkende tunge kanoner udfases og kun delvist erstattes.
     I forsvarsforliget, som hele Folketinget bortset fra Enhedslisten står bag, forudsætter politikerne ellers, at det danske forsvar stadig skal kunne kæmpe mod en konventionelt opererende modstander.
     - Der sker i dag en kannibalisering af evnen til at føre konventionel krig til fordel for at vinde krigen i Afghanistan, siger ph.d.-studerende og historiker Robert Petersen til berlingske.dk.
     Han advarer imod at tro, at der i fremtiden kun bliver brug for at kunne udkæmpe en oprørskrig som i Afghanistan. I 1990erne stod danske soldater i Bosnien over for en modstander med kampvogne og kanoner, og i 2006 viste for eksempel terrororganisationen Hizbollah i Libanon tilsvarende evner over for den israelske hær.

Beholder kanoner
     Lederen af Dansk Institut for Militære Studier, Mikkel Vedby Rasmussen, mener, at politikerne endnu ikke har taget den fulde konsekvens af ønsket om, at Danmark skal bidrage med hærenheder i operationer som Afghanistan. Der skal også være penge til nye kampfly og fregatter, så derfor udstyres hæren i en skrabet udgave.
     - Når politikerne laver pakken så lille som de gør, siger de implicit, at den danske hær ikke skal kunne kæmpe alene, men indgå i en gruppe med briter eller amerikanere, hvor Danmark stiller med et ret snævert bidrag af panserinfanteri, siger han.
     Chefen for Hærens Operative Kommando, generalmajor Niels Bundsgaard, ved endnu ikke, hvor lang tid der vil gå, inden hærens skrotningsdømte, udslidte kanoner fra 1960erne kan afløses af moderne morterer og kanoner. Men han agter at beholde de gamle kanoner, indtil han har noget nyt.
     - Jeg kender ikke planen for gennemførelsen af det nye forlig, men det er vigtigt for mig, at vi kontinuerligt har ildstøtte til rådighed, så vi kan uddanne artilleriobservatører og bevare ekspertisen, siger Bundsgaard.
     Han er enig med forskerne i, at hæren har fokus på oprørsbekæmpelsen i Afghanistan. Men når blot hæren fastholder sin ekspertise i brug af artilleri og kampvogne, kan evnen til at kæmpe mod en konventionelt opererende modstander genopbygges i løbet af et par år, påpeger Niels Bundsgaard.
     Den socialdemokratiske forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen, fastholder, at hæren stadig skal kunne kæmpe en mere konventionel krig end i Afghanistan. Men en sådan konflikt vil ikke skulle kæmpes ved Danmarks grænser.
     - I de missioner, hvor hæren skal indsættes, skal vi kæmpe sammen med andre, siger han.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/3798-Artilleri--vi-kan-ikke-laengere-forsvare-os-selv.htm.

Tweet